Pääsivu / 8 vuodenaikaa / 11 saamelaista ajankuvaa -kulttuuri-ilta

11 saamelaista ajankuvaa -kulttuuri-ilta

Saamelaismuseo Siida järjestää osana Ijahis Idja – alkuperäiskansojen musiikkifestivaalia 11 Saamelaista ajankuvaa -kulttuuri-illan. Kulttuuri-ilta nostaa esiin modernin saamelaiskulttuurin monimuotoisuutta yksittäisten saamelaisten kertomusten kautta. Kulttuuri-illassa 11 Saamelaista ajankuvaa -näyttelyn tekijä, kulttuuritutkija Jorunn Eikjok kertoo näyttelystä, sen tavoitteista ja kerrontatavoista. Mukana keskustelussa on myös osa näyttelyä varten haastatelluista ihmisistä, joiden kertomusten kautta syntyy kuva saamelaisesta elämästä nykyhetkessä. 11 saamelaista ajankuvaa -kulttuuri-ilta järjestetään Siidan auditoriossa perjantaina 17.8.2018 klo 16-18. Tapahtuma on pohjoissaameksi ja paikalla on tulkkaus suomeksi ja englanniksi. Auditoriossa järjestettävän osion jälkeen siirrymme yhdessä tutustumaan näyttelyyn, missä on mahdollisuus keskustella näyttelyn tekijöiden kanssa ja juhlia saamelaisuuden monimuotoisuutta ja elinvoimaa.

Milloin
perjantai 17. Elokuuta 2018, 16.00
loppuu
perjantai 17. Elokuuta 2018, 18.00
Yhteyshenkilön nimi Áile Aikio
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero +358 40 75 67 637
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

11 saamelaista ajankuvaa -näyttely on kuvaus 27 saamelaisen ja heidän ympäristönsä nykyhetkestä heidän omasta näkökulmastaan. Näyttely esittelee kuvien, videoiden ja ihmisten omien kertomusten kautta saamelaiskulttuurin monimuotoisuutta, mutta myös yhtäläisyyksiä eri ihmisten kokemusmaailmojen välillä.

Näyttely haluaa nostaa näkyviin saamelaisuuden elinvoimaisuutta, mutta myös yksittäisten saamelaisten epäilyjä, valintoja ja ristiriitaisuuksia koskien saamelaisuutta. Saamelaiset esittäytyvät näyttelyssä nykyaikaisina alkuperäiskansan edustajina.

Sosiaaliantropologi ja kulttuurituottaja Jorunn Eikjok on haastatellut 11 saamelaista ajankuvaa -näyttelyä varten 27 saamelaista neljästä maasta. Haastatelluissa on mukana luulajansaamelaisia, kolttasaamelaisia, pohjoissaamelaisia, eteläsaamelaisia ja kildininsaamelaisia. Haastateltavista puolet osaa äidinkieltään saamea. Valokuvaaja Ola Røe on kuvannut haastatellut henkilöt ja näyttelyssä olevan kuvamateriaalin.

Näyttelyn on tuottanut Várjjat Sámi musea. Näyttely on sovitettu Saamelaismuseo Siidaan yhteistyössä Eikjokin ja Røen kanssa. Saamelaisneuvosto on mukana rahoittamassa näyttelyä.

 

Lisätietoja tapahtuman ja näyttelyn sisällöstä:

Jorunn Eikjok

jeikjok@gmail.com

Tilauslinkki: http://siida.fi/sisalto/8-vuodenaikaa/11-saamelaista-ajankuvaa-kulttuuri-ilta/icalendar_export_event

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG