Pääsivu / 8 vuodenaikaa / Luontoilta: Lapin kullan 150-vuotinen historia

Luontoilta: Lapin kullan 150-vuotinen historia

Suomen suurin kansallispuisto on Lemmenjoki ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa tutustutaan sen ihmeisiin neljässä luontoillassa. Luontoilloissa katsellaan kuvia ja kuullaan asiaa Lemmenjoen luonnosta, retkeilymahdollisuuksista sekä kullasta. Kurkistetaan myös millasiat työtä tekevät kullakaivajat ja kansallispuiston työntekijät. Lemmenjoki-illat ovat osa Siida 20-vuotta juhlavuoden tapahtumien sarjaa. Lapin kullan 150-vuotisesta historiasta kertoo Seppo J. Partanen Lapin Kullankaivajain liitosta.

Milloin
tiistai 20. Helmikuuta 2018, 18.00
Yhteyshenkilön nimi Ylä-Lapin luontokeskus Siida
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0205 39 7740
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Inarin Lappi oli harvaan asuttua ja tietöntä erämaata, kun kultakuume puhkesi 1860-luvun lopulla. Pitäjän väkiluku lähes kaksinkertaistui hetkessä kun, väkeä saapui Ivalojoelle kullankiilto silissään. Joukossa oli merimiehiä, talollisia, aatelisia ja kartanonomistajia.

Lemmenjoen kultaa etsittiin ensi kerran jo Ivalojoen kultaryntäyksen alussa. Silloin se jäi löytymättä.  Lemmenjoen kultakin löydettiin ja unohdettiinkin monta kertaa, kunnes Ranttilan veljekset poimivat kultahippuja Morgamojalta kesällä 1945. Siitä alkoi uusi luku Lapin kullankaivun historiassa.

Kultaa ei ole riittänyt suurille unelmille ja yhtiöille, mutta se on tuonut leivän ja lisäansiota paikallisille ihmisille, sillä on rakennettu monta Lapin taloa.

Lapin ja Lemmenjoen kullan historiasta kertoo kirjailija ja Lapin kullan asiantuntija Seppo J. Partanen.

Liput luontoiltaan:

Aikuiset 6€ / Lapset 7-17v 3€ / Lapset alle 7v ilmaiseksi

Tervetuloa mukaan!

Kuvassa kullankaivaja Jaakko Isolan kämppä. Kirsi Ukkonen/Metsähallitus.


Tilauslinkki: http://siida.fi/sisalto/8-vuodenaikaa/luontoilta-lapin-kullan-150-vuotinen-historia/icalendar_export_event

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG