Pääsivu / medialle / Siidan perusnäyttelyt

Siidan perusnäyttelyt

Siidan perusnäyttelyn rakenne ja sisältö on integroitu rakennuksen tilaan. Tämän on mahdollistanut perusnäyttelyn ja uudisrakennuksen yhtäaikainen suunnittelu. Perusnäyttelyt muodostuvat johdanto- ja päänäyttelyosioista. Molemmat perusnäyttelyt ovat Saamelaismuseon ja Metsähallituksen yhteistuotantoa ja kulttuuri- ja luontosisällöt integroituvat niissä kävijän silmissä yhdeksi näyttelykokonaisuudeksi.

Päänäyttelyn idea pohjautuu ns. kulttuuriekologiseen teoriaan luonnon ja kulttuurin keskinäisestä vuorovaikutussuhteesta. Saamelaisen elämänmuodon luontokontekstit luovat näyttelytilan ulkoseiniä kiertävät, takaa valaistut, elämysvoimaiset jättiläiskuvat, jotka kuvaavat Ylä-Lapin luonnon, ilmaston ja valaistuksen vaihtelua vuoden kahdentoista kuukauden aikana. Näihin taustakuviin on upotettu kuvia, piirroksia, tekstejä, dioraamoja ja videoita. Jokainen kuukausi sisältää ilmastolliset perustiedot sekä lapsille tarkoitetun etsimis- ja elämyskohteen.

Luonto- ja kulttuurinäyttelyiden välisen rajapinnan muodostaa vitriinivyöhyke, joka sisältää molemmille näyttelyille yhteisiä aiheita. Ulkokehältä katsottuna näyttelykohde kuvaa tiettyä luonnonilmiötä mutta korotetulta keskilattialta katsottuna sama kohde liittyy kulttuurin kertomukseen.

Keskilattialla on alta valaistuja, lattiatasoon upotettuja valokuvia, joiden päälle on rakennettu saamelaisen elämänmuodon keskeisiä piirteitä kuvaavia installaatioita. Näyttelytila on hämärä valaistuksen kohdistuessa näyttelykohteisiin. Museotilan katon halkaiseva luonnonvalorailo jakaa tilan kesän ja talven puoliskoihin.

Luontonäyttelytilan kävijäkokemus on lähes todellisen luontoretken kaltainen henkilökohtainen ja yllättäväkin löytöretki. Valokuvia, piirroksia, esineitä ja tekstejä täydentää eri vuodenaikoja ja luonnontapahtumia kuvaava äänimaisema, joka kehkeytyy vapaarytmisesti ja osittain katsojan liikkeen aktivoimana - luonnonympäristössä liikkumisen kaltaisena moniaistisena elämyksenä.

Suuri osa Siidan perusnäyttelyn valokuvista on kuvattu tarkkojen ennakkosuunnitelmien mukaan erityisesti tätä näyttelykokonaisuutta varten. Näyttelyaineiston valmistamiseen on osallistunut suuri määrä asiantuntijoita, suunnittelijoita ja yrityksiä.

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG