Pääsivu / Näyttelyt / Vaihtuvat näyttelyt / Saamelaisnaisen päähine

Saamelaisnaisen päähine

Saamelaismuseo Siida esittelee vuoden 2018 aikana kuusi erilaista naisten päähinettä kokoelmistaan. Aikaisemmin saamelaisnaiset peittivät päänsä liikkuessaan kodin ulkopuolella. Jos ei haluttu pitää päähinettä, pään peittona oli ainakin huivi. Erityisen tärkeätä pään peittäminen oli kirkossa ja kirkkomatkoilla. Saamelaista päähinettä naiset käyttivät vielä senkin jälkeen, kun muuten olivat siirtyneet käyttämään länsimaisia vaatteita. Vieläkin monet vanhimman sukupolven saamelaisnaisista käyttävät perinteistä päähinettä päivittäin.

Milloin
02.01.2018
loppuu
06.01.2019
Yhteyshenkilön nimi Anni Guttorm
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0400 891 860
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Suomen saamelaisalueella voidaan erottaa viisi pukuperinnealuetta, joilla on myös omat päähinemallinsa. Perinnealueiden sisällä on lisäksi vaihtelua suvuittain ja alueittain. Saamelaisen käyttämän puvun määrittää kuitenkin hänen oma ja sukunsa perinne, ei asuinpaikka. Suomen saamelaisalueella yleisin naisen päähine on punainen hilkkamainen verkapäähine, joka on koristettu alueen ja suvun tapojen mukaan reunapitsillä sekä koriste- ja silkkinauhoin.

Suomen saamelaisista omanlainen päähineperinne on kolttasaamelaisilla, joiden perinteessä tytöllä, vaimolla ja leskellä on oma päähinemallinsa. Päähineet ommellaan punaisesta verasta ja koristetaan helmikoristein.

Verkalakkien lisäksi talvella käytetään erilaisia turkislakkeja. Hienoin materiaali turkislakkeihin on hauras poronvasannahka. Vasannahan lisäksi turkispäähineitä ommellaan ketun-, hylkeen-, kaniinin- ja kilinnahkasta ja poron koipinahkasta. Turkispäähineiden muodossa on eroja eri alueiden välillä, esimerkiksi länsipuolella päähineet ovat pyöreämmän muotoisia. Turkispäähineet koristetaan verkatupsuin, jota Enontekiön alueella usein koristetaan koristenauhoin. Inarinsaamelaisten päähineissä tupsujen väri on tavallisesti punainen ja vihreä.

Tilauslinkki: http://siida.fi/sisalto/nayttelyt/vaihtuvat-nayttelyt/saamelaisnaisen-phine/icalendar_export_event
Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG