Pääsivu / Näyttelyt / Vanhat näyttelyt / Arktisia mielenmaisemia

Arktisia mielenmaisemia

Arktisia seutuja yhdistää näkymien avaruus ja lähes kajoamaton luonto. Ihminen on jo kauan sitten asettunut osaksi näitä maisemia, sopeutunut valon vaihteluun, omaksunut arktisen mielenmaiseman. Pekka Sammallahden valokuvanäyttelyssä on esillä hetkiä arktiselta alueelta.

Milloin
11.10.2013
Joka viikko 09.02.2014 asti
Yhteyshenkilön nimi Pasi Nivasalo/Luontokeskus Siida
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0205 64 7749
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Pekka Sammallahti on tullut tunnetuksi ennen kaikkea työstään saamen kielten ja kulttuurin parissa. Hän on Oulun yliopiston emeritus professori, ja edelleen vahva vaikuttaja saamen kielien hyväksi. Sammallahden tunnetuimpia tuotoksia ovat saamen kielten sanakirjat. Hän on alun perin Helsingissä, mutta asuu nykyään arktisella alueella, Utsjoella Vetsikossa.

Nyt Sammallahti tekee uuden aluevaltauksen, hän asettaa näytille ensimmäisen oman valokuvanäyttelynsä Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus Siidaan. Arktisia mielenmaisemia on ensimmäinen kokonaan oma näyttely, Sammallahdelta on aiemmin ollut esillä muutamia yksittäisiä teoksia ulkomaisissa gallerioissa. Hänen veljensä Pentti Sammallahti on tullut tunnetuksi valokuvaajana, ja hän on ollut mukana näyttelyn toteuttamisessa.

Arktisia mielenmaisemia -näyttely koostuu yli sadasta valokuvasta, joista osa on mustavalkoisia, osa värillisiä. Mustavalkokuviin Sammallahti on onnistunut tallentamaan arktisen alueen kaamoksen monet eri sävyt.

-Mustavalkoiset kuvat jättävät enemmän varaa katsojan mielikuvitukselle, Sammallahti sanoo kuvistaan.

Näyttelyssä on mukana kuvia useammalta vuosikymmeneltä, vanhimmat ovat 1970-luvulta peräisin. Näyttelyn kuvia yhdistää pohjoinen kuvanottopaikka, kaikki on otettu arktisilta alueilta: Saamenmaassa, Alaskassa ja Huippuvuorilta.  Kuvissa on maisemien lisäksi myös ihmisiä, jotka elävät pohjoisella pallonpuoliskolla, ja jotka ovat sopeutuneet elämään arktisella alueella.

-Mielestäni hyviä kuvia saadaan, niitä ei oteta. Voi ottaa sarjana otoksia, mutta sellaiset kuvat, joissa onnistuu tallentamaan taivaan ja maiseman juuri oikealla hetkellä, ne saadaan, Sammallahti kertoo. – Siksihän aina kysytäänkin ”saitko hyviä kuvia” eikä ”otitko hyviä kuvia”.

Kuvatessaan Pekka Sammallahti on pyrkinyt tavoittamaan arktisen mielenmaiseman. Sen maiseman, joka valon ja varjon sekä vuodenaikojen vaihtelussa, ja maisemien värikylläisyydessä tai kaamoksen harmaudessa elävälle ihmiselle on tuttu. Suomessa otetut kuvat ovat pääasiassa Utsjoen alueelta, Sammallahden nykyisestä kotikunnasta.

Pekka Sammallahden valokuvanäyttely Arktisia mielenmaisemia on nähtävillä 12.10.2013 – 9.2.2014. Siida on avoinna talvikaudella 10 - 17 tiistaista sunnuntaihin, maanantaisin suljettu.

Lisätietoja:
Pekka Sammallahti, lintula(a)dekstor.inet.fi
Pasi Nivasalo, pasi.nivasalo(a)metsa.fi

Tilauslinkki: http://siida.fi/sisalto/nayttelyt/vanhat-nyttelyt/arktisia-mielenmaisemia/icalendar_export_event
Tehdyt toimenpiteet
Sisältö
 

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG