Pääsivu / Näyttelyt / Vanhat näyttelyt / Berit Marit Hættan suunnittelemia puvustuksia Beaivváš-teatterin näytelmiin

Berit Marit Hættan suunnittelemia puvustuksia Beaivváš-teatterin näytelmiin

Koutokeinossa Norjassa toimiva Saamelaisten kansallisteatteri Beaivváš (saam. Beaivváš Sámi Našunálateáhter) on jo 30 vuoden ajan vaalinut ohjelmistossaan saamelaista kertomaperinnettä ja saamen kieltä. Saamelaismuseo Siidaan rakennetussa juhlanäyttelyssä on esillä Berit Marit Hættan suunnittelemia puvustuksia Beaivváš-teatterin näytelmistä Faust, Hamlet, Nikio, Allaq ja Ridn’oaivi ja nieguid oaidni (suom. Kuurapää ja unien näkijä).

Milloin
keskiviikko 30. Marraskuuta 2011, 09.22
Yhteyshenkilön nimi Saamelaismuseo Siida
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0400 898 212
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Saamelaisteatterin tavoitteena on alusta lähtien ollut saamen kielen ja saamelaisen identiteetin vahvistaminen. Beaivváš on tutustuttanut saamelaiset maailman eri teatteriperinteisiin, kuten eurooppalaiseen ja japanilaiseen teatteritraditioon. Vahvan visuaalisen kerronnan avulla se on kehittänyt teatterikieltä myös sellaisia varten, jotka eivät ymmärrä saamea tai tunne saamelaista kulttuuria.

Saamelaisten omien kertomusten lisäksi teatteri on esittänyt myös kansainvälisiä teatteriklassikoita, kuten Hamlet ja Faust, saamen kielelle sovitettuna. Beaivváš-teatterin erityispiirteitä ovat myös runsas musiikin, erityisesti joiun, käyttö esityksissä sekä vahva visuaalinen ilme, jota luodaan puvustuksen, lavastuksen ja valaistuksen keinoin. Beaivváš-teatteri on tullut tunnetuksi myös ulkoilmaesityksistään, joista erityisesti Jukkasjärven jäälle rakennetun IceGlobe-teatterin Shakespeare-sovitukset saivat kansainvälistä huomiota.

Beaivváš-teatterin pukusuunnittelun lähtökohta on saamelaisessa pukuperinteessä mutta suunnitteluun on ammennettu ideoita myös muilta alkuperäiskansoilta. Vuodesta 1993 lähtien teatterille pukuja suunnitellut Berit Marit Hætta on duojár (saamenkäsityön taitaja), kuvataiteilija, kuvittaja ja teatteripukusuunnittelija. Hætta on kuvittanut kymmeniä saamenkielisiä lastenkirjoja, koulukirjoja ja runokirjoja sekä tehnyt kansikuvituksia ja muuta graafista suunnittelua. Vuonna 2000 Berit Marit Hætta jakoi kuvanveistäjä-lavastaja Aage Gaupin kanssa norjalaisen Hedda -teatteripalkinnon parhaasta puvustuksesta ja parhaasta lavastuksesta Beaivváš-teatterin ulkoilmanäytelmästä The Lay of Volund. Kaikki Siidassa esillä olevat puvut ovat Berit Marit Hættan suunnittelemia.

Saamelaismuseo Siida on toteutettanut näyttelyn yhteistyössä Beaivváš-teatterin ja Giellagas-instituutin (Oulun yliopisto) kanssa. Näyttelyyn liittyy 60-sivuinen saamen-, suomen- ja englanninkielinen julkaisu, jonka teksteistä vastaavat saamelaisen kulttuurin professori Veli-Pekka Lehtola ja artenomi-tutkija Sigga-Marja Magga. Julkaisun taitosta ja näyttelynsuunnittelusta on vastannut Hannu Tikkanen. Näyttelyn vastaava tuottaja on Saamelaismuseo Siidan intendentti Arja Hartikainen.

Siida on avoinna 1.6.-19.9. päivittäin kello 9-20 ja 20.9. lähtien tiistaista sunnuntaihin kello 10-17. Tervetuloa tutustumaan saamelaiseen kulttuuriin!

Lisätietoja:
Intendentti Arja Hartikainen, puh. 040 579 3313, arja.hartikainen(at)samimuseum.fi
Johtaja Haukur J. Gunnarsson, Beaivváš Sámi Našunála Teáhter, puh. +47 995 62 249, haukur.gunnarsson(at)beaivvas.fi

Lisätietoja tästä tapahtumasta...

Tilauslinkki: http://siida.fi/sisalto/nayttelyt/vanhat-nyttelyt/beaivv-2013-saamelainen-teatteri/icalendar_export_event
Tehdyt toimenpiteet
Sisältö
 

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG