Pääsivu / Näyttelyt / Vanhat näyttelyt / Ealli biras - Elävä ympäristö

Ealli biras - Elävä ympäristö

Elävä ympäristö -näyttely tekee näkyväksi saamelaista kulttuuriympäristöä. Näyttelyssä tutustutaan saamelaiseen kulttuurimaisemaan arkeologian, rakennusperinnön ja maisemaan liittyvän muistitiedon kautta. Näyttely toteutetaan Ealli biras – Elävä ympäristö -projektin puitteissa. Projekti saa rahoitusta EAKR Euroopan aluekehitysrahastosta ja sen kansallinen rahoittaja on Lapin Liitto.

Milloin
15.06.2013
Joka viikko 12.10.2014 asti
Yhteyshenkilön nimi Saamelaismuseo Siida
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0400 898 212
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Laajan saamelaisalueen luonnonolosuhteet vaihtelevat pohjoisimmista tunturipaljakoista Keski-Lapin metsiin ja aapasoihin. Erilaiset alueet ovat synnyttäneet erilaisia maankäytön, elinkeinojen ja asumisen muotoja. Luonnonolosuhteiden mukaiset eriytymiset ovat ajan myötä muodostuneet myös kieli- ja kulttuurirajoiksi. Ealli biras -näyttely on kertomus Suomen saamelaisalueen moninaisista maisemista ja kulttuuriympäristöistä.

Kulttuuriympäristö on laaja yleiskäsite, joka kertoo ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksessa syntyneestä kulttuurista ja sen vaiheista eri aikakausina. Kunkin kulttuurin filosofia vaikuttaa siihen, mitä pidetään kulttuurina ja mitä luontona. Pohjoisen maisema voi vaikuttaa autiolta luonnonmaisemalta, erämaalta, koska siinä ei välttämättä ole silmin havaittavia jälkiä ihmistoiminnasta. Kuitenkin Saamenmaa on kulttuurimaisemaa, joka on syntynyt ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksessa sukupolvien aikana.

Viime vuosien arkeologiset löydöt ovat tuoneet uutta tietoa saamelaisalueen asutuksen vaiheista. Näyttelyssä on laajasti esillä arkeologista esineistöä. Parikymmentä vuotta sitten Inarin Nukkumajoella tutkittiin runsaslöytöisiä talvikylän kodanpohjia arkeologisin kaivauksin. Muun muassa näitä ja monia muita esineitä on nyt ensimmäistä kertaa esillä saamelaisalueella.

Maisemaan liittyy paljon erilaista perinnetietoa, joka siirtyy sukupolvelta toiselle yhteisen tekemisen kautta ja kerrottuna muistitietona. Ealli biras -näyttelyyn on rakennettu kertomuslaavu, jossa voi kuunnella paikkoihin liittyviä kertomuksia eri puolilta Saamenmaata. Näyttelyn taustalla soivan äänimaiseman on tehnyt muusikko Wimme Saari.

Ealli biras – Elävä ympäristö -näyttely on osa Saamelaismuseo Siidan samannimistä hanketta (1.1.2011–30.9.2013). Hankkeessa tuotetaan saamelainen kulttuuriympäristöohjelma -julkaisu, johon näyttely läheisesti liittyy. Hanke saa rahoitusta EAKR – Euroopan aluekehitysrahastosta ja sen kansallisena rahoittajana toimii Lapin liitto.

Ealli biras -näyttely on avoinna 15.6.2013-25.5.2014. Siida on avoinna kesäkaudella 1.6.-19.9. joka päivä kello 9-20 ja talvikaudella 20.9.-31.5. tiistaista sunnuntaihin kello 10-17 (ma sulj.).

 

Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Päivi Magga, paivi.magga(at)samimuseum.fi, puh. 040 180 1501

Ealli biras logoraitoweb

Tilauslinkki: http://siida.fi/sisalto/nayttelyt/vanhat-nyttelyt/ealli-biras-elv-ymprist/icalendar_export_event
Tehdyt toimenpiteet
Sisältö
 

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG