Pääsivu / Näyttelyt / Vanhat näyttelyt / Mapuche – Chilen elävät juuret

Mapuche – Chilen elävät juuret

Vieraileva näyttely esittelee Chilen alkuperäiskansan, mapuche-intiaanien, materiaalisen kulttuurin rikkautta. Näyttelyssä on esillä sekä perinteiseen shamanistisen uskontoon että arkipäivän toimiin liittyvää esineistöä. Mapuche-kulttuurin visuaalisesta rikkaudesta kertovat mm. naisten upeat hopeakorut ja taidokkaat tekstiilit.

Milloin
17.02.2012
loppuu
01.05.2012
Yhteyshenkilön nimi Sámi Museum Siida
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0400 898 212
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Nykyisten mapuchejen esi-isät viljelivät maata, keräsivät villihedelmiä ja metsästivät – sekä harjoittivat pienimuotoista nomadismia kasvattaen karjaa. Kaislakattoiset talot, rukat, sijaitsivat jokien ja järvien rannoilla. Niiden pienissä puutarhoissa viljeltiin perunaa, maissia, papuja ja quinoaa. Meren rannalla asuvat mapuchet kalastivat ja keräsivät äyriäisiä. Andien juurella tärkeää ravintoa olivat Araucaria araucana -männyn siemenet.

Espanjalaiset valloittajat saapuivat nykyisen Chilen ja Argentiinan alueelle 1500-luvun loppupuolella. Tästä alkoi noin 300 vuotta kestänyt sotaisa ajanjakso. Tulokkaiden mukana tullut hevoskulttuuri omaksuttiin nopeasti myös mapuchejen keskuudessa, ja se lisäsi heidän taistella valloittajia vastaan. 1800-luvun lopussa koetun tappion seurauksena Chilen valtio otti haltuunsa mapuchejen maat.

Nykyään mapucheja arvellaan olevan noin 600 000. Metsänhakkuu, vesivoimarakentaminen ja kaivostoiminta ovat kaventaneet mapuchejen elinolosuhteita entisestään. Mapuchet jakavat monien muiden Amerikan alkuperäiskansojen kohtalon. He kärsivät edelleen syrjinnästä, köyhyydestä ja sosiaalisista ongelmista. Vaikeuksistaan huolimatta mapuchet ovat pyrkineet säilyttämään oman kielensä, mapundungunin, sekä tapakulttuurinsa.

Mapuche – Chilen elävät juuret -näyttelyssä on esillä arkeologista esineistöä, tekstiilejä, hopeakoruja, arkipäivän tavaroita sekä mapuche-shamanismiin liittyvää esineistöä. Vieraileva näyttely tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua saamelaisuuden ohessa toiseen alkuperäiskansaan maapallon toisella puolella. Mapuche-näyttely on esillä Siidassa 18.2.-1.5.2012.

Mapuche – Chilen elävät juuret -näyttelyn on tuottanut Chilen esikolumbiaanisen taiteen museo (Museo Chileno de Arte Precolombino). Näyttely on ollut aikaisemmin esillä mm. Kolumbiassa, Kiinassa ja Puolassa. Näyttelyn kierrätystä tukee Chilen suurlähetystö Suomessa.

Tilauslinkki: http://siida.fi/sisalto/nayttelyt/vanhat-nyttelyt/mapuche-2013-chilen-elvt-juuret/icalendar_export_event
Tehdyt toimenpiteet
Sisältö
 

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG