Pääsivu / Näyttelyt / Vanhat näyttelyt / Puusta pudonnut – Veehisten väki

Puusta pudonnut – Veehisten väki

Ylä-Lapin luontokeskus Siidan uusin näyttely, Puusta pudonnut – Veehisten väki, koostuu puuhun piirtyneistä hahmoista. Petri Nevalainen on koonnut melontareissuillaan Vätsärin erämaasta, Inarijärven rannoilta, ajopuita, joiden muodoista nousee esille mitä erilaisimpia hahmoja. Niistä koostettu valokuvadokumetti Puusta pudonnut – Veehisten väki vie matkalle villiin maailmaan, jossa luonto muovaa tarinoita edelleen.

Milloin
01.05.2015
Joka viikko 27.09.2015 asti
Yhteyshenkilön nimi Luontokeskus Siida/Pasi Nivasalo
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0205 64 7749
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Petri Nevalainen on kuvannut koko ikänsä. Hän on kotoisin Pirkanmaalta, ja hänellä on ollut näyttelyitä Etelä-Suomen kaupunkien lisäksi myös ulkomailla. Hän on koonnut näyttelyä useamman vuoden, kesäaikaan materiaalia on hankittu Inarijärven rannoilta ja kuvaamisen hän on tehnyt studiossaan. Valokuvaajana hänellä on myös motiivi tuottaa hyviä kuvia, joissa on syvyyttä.

Näyttelytilassa tullaan näkemään vahvoja mustavalkoisia kuvia, joista osa on jopa reilun neliömetrin kokoisia.

Alusta alkaen Petri Nevalaisen tarkoituksena on ollut ottaa näyttelyllään kantaa. Nevalainen kertoo myös toivovansa, että näyttelyllään hän saisi ihmiset heräämään, hiljentymään hetkeksi.

­- Ihmisiltä unohtuu helposti, mitä kaikkea luonnosta löytyy. Jos olisi aikaa pysähtyä, maailman voisi nähdä eri tavalla, Petri Nevalainen sanoo.

Puusta pudonnut –  Veehisten väki, valokuvadokumentti vie katsojan löytö- retkelle vapaaseen, villiin maailmaan, jossa luonto muovaa tarinoita ihmiskunnan aamusta –  edelleen.

 

Maailma tähtien alla – valotta. Syvällä metsässä sytytetään tuli, kuin pimeyteen avautuva punahehkuinen silmä. Liekkien varjot puiden kaarnaisilla seinillä, tuulessa huojuvat oksat linnunradan pesänä. Nuotion edessä polvillaan kumara hahmo, kädet ojentuneina kohti liekkejä, kuin kivinen jumalkuva pysäyttämässä edessään olevaa ikuisesti paikoilleen, silmissään palo, joka oli lainattu jostakin toisesta maailmasta. Jokin suunnaton oli heräämässä. Se tarkkaili ja tutkiskeli tulen ääressä hääräävää kaksijalkaista, etsien mielestään paikkaa ja aikaa olennolle, jollaista se ei muistanut koskaan koetelleensa.

Dogen, Zenin Soto – koulukunnan perustaja totesi: ”kuka väitti ihmisille, että mieli tarkoittaa ajatuksia, mielipiteitä, mielikuvia ja käsitteitä? Mieli tarkoittaa puita, aidanpylväitä, kattotiiliä ja ruohoa.”

Itseensä eksynyt ihmissuku ostaa elämälleen merkityksiä - uskoo myytyjen mielenliikahdusten korvaavan itse löydetyt. Yksilön ja yhteisön vastuu turvata luonnon kiertokulku on lyhytnäköisesti vaihdettu hetken mielihaluihin.

Kanootti halkoo Inarijärveä Vätsärin erämaassa. Ihmisvetoinen alus etenee tähdenlentona avaruuden kantavalla kannella, tähtien kirjoma taivas yllään, sen heijastuma allaan. Ylinen ja alinen yhtyvät yössä. Hetki muovaa mielen nöyremmäksi olevalle, tekee kokijasta näkijän – silmän räpäykseksi.

Petri Nevalainen

Tilauslinkki: http://siida.fi/sisalto/nayttelyt/vanhat-nyttelyt/puusta-pudonnut-2013-veehisten-vki/icalendar_export_event
Tehdyt toimenpiteet
Sisältö
 

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG