Pääsivu / Näyttelyt / Vanhat näyttelyt / Saamelainen - That's it!

Saamelainen - That's it!

Suomen saamelainen yhteisö elää ja muuttuu. Moni saamelainen asuu nykyisin varsinaisen saamelaisalueen ulkopuolella. Nuoret pohjoisesta ja etelästä kertovat näyttelyssä siitä, millaista on olla saamelainen nuori tänään.

Milloin
keskiviikko 01. Helmikuuta 2012, 08.37
Yhteyshenkilön nimi Saamelaismuseo Siida
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0400 898 212
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Saamelaismuseo Siida dokumentoi vuosina 2009-2011 saamelaisten nuorten elämää yhteistyössä muiden pohjoismaisten saamelaismuseoiden kanssa. Projektin tavoitteena oli mm. aktivoida saamelaisia nuoria määrittelemään ja tallentamaan omaa kulttuuriperintöään.

Projektin aikana museoiden henkilökunta, projektityöntekijät ja kunkin alueen nuoret pohtivat yhdessä sitä, mitä museoihin ja arkistoihin halutaan tästä ajasta tallentaa. Nuorten itsensä kuvaamat lyhytfilmit ja haastattelulainaukset antavat kuvaa siitä, millaista on olla saamelainen nuori tässä ajassa ja millaisia ajatuksia nuorilla on tulevaisuuteensa liittyen.

Ruotsissa ja Norjassa hankeyhteistyötä tehtiin kunkin osallistuvan museon lähellä sijaitsevan koulun kanssa. Suomen puolella dokumentointikumppaneiksi haettiin vertailun vuoksi ulkosaamelaisia nuoria eli sellaisia nuoria, jotka asuvat saamelaisalueen ulkopuolella.

Projektiin liittyneet nuoret saivat käyttöönsä videokamerat ja opetusta valo- ja videokuvaamisessa sekä editoinnissa. Projektin aikana he dokumentoivat omaa elämäänsä valokuvin ja videokuvaamalla. Nuorten hankkeessa valmistamat kotialbumit sisältävät tarinoita, valokuvia ja piirroksia heidän omasta elämästään, lapsuudestaan ja perheestään.

Nuoret kolmessa maassa osallistuivat aktiivisesti projektin Internet-sivuston päivitykseen kirjoittamalla blogeja ja tuottamalla sinne valokuvia ja filmejä. Sivustoon voi tutustua osoitteessa www.samiyouth.org.

Saamelaisnuoriso-projekti oli pohjoismaisten saamelaismuseoiden ja saamelaisten nuorten yhteistyöprojekti. Projektin käynnisti Tunturi- ja saamelaismuseo Ájtte Ruotsin Jokkmokkista. Yhteistyössä olivat mukana Saamelaismuseo Siida Inarista, merisaamelaista kulttuuria esittelevä museo Norjan Varanginvuonosta sekä Saemien Sijte -yhdistys Norjan eteläsaamelaisalueelta Snåsasta. Siidan projektityöntekijänä hankkeessa toimi valokuvataiteilija Terhi Silenius. Projektin toteuttamiseen saatiin rahoitusta Interreg IVANord –osaohjelmasta.

Näyttelyä täydentävät eri puolilla saamelaisaluetta järjestettyjen ns. tuunaustyöpajojen tulokset. Työpajat on toteutettu yhteistyössä Saamelaisen lastenkulttuurikeskuksen kanssa syksyllä 2011.

Lisätietoja:
Intendentti Arja Hartikainen, Saamelaismuseo Siida, puh. 040 579 3313, arja.hartikainen(at)samimuseum.fi sekä www.samiyouth.org

Tilauslinkki: http://siida.fi/sisalto/nayttelyt/vanhat-nyttelyt/saamelainen-thats-it/icalendar_export_event
Tehdyt toimenpiteet
Sisältö
 

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG