"Sääski!"

Sääsken ininä, refleksinomainen kädenheilautus ja kutiavat pistoskohdat ovat tuttuja kesäkokemuksia. Mutta miten paljon tiedämme sääskilajien tunnistamisesta tai tuntosarvien merkityksellisyydestä? Mikä merkitys on naarassääsken siipien lyöntinopeudella? Sääski!-näyttely esittelee hyönteismaailman iloisesti inisevien imukärsäläisten edesottamuksia. Tekstit ja valokuvat valaisevat myös ihmisen ja tiettyjen eläinlajien suhdetta sääskiin.

Milloin
30.09.2010
loppuu
30.01.2011
Yhteyshenkilön nimi Pasi Nivasalo
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0205 64 7749
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Lappi on kuuluisa keskikesän yöttömästä yöstä ja valtavista sääskiparvista, kuitenkin pohjoisimmassa Suomessa on ollut todella runsassääskinen kesä viimeksi yli kymmenen vuotta sitten. Räkän ( = verta imevien hyönteisten runsaan esiintymisen aika kesäkuun puolesta välistä elokuun loppuun) maine on siitä huolimatta vankkumaton.

Sääsket todella tulevat huomatuksi pienestä koostaan huolimatta - ne puhuttavat jopa lehtien palstoilla. Kuluneena kesänä on voitu lukea muun muassa kolmannen sukupolven hyttyskarkotteista, joissa vaikuttavien ainesosien kirjo on kuin värit sateenkaaressa ja ulkonäkö vaihtelee avainkortista radiopuhelimen näköisiin vekottimiin. Lehdissä on myös julkaistu kyselyjä siitä, kuinka olisimme huolissamme tai huolettomia, jos sääsket häviäisivät kokonaan planeetaltamme. Tuore kenttätutkimus puolestaan testasi, miten vaatteiden värit houkuttelevat inisijöitä.

Ja niin kuin Auringolla on tapana nousta idästä, luultavasti myös ensi vuonna, ensimmäisten lämpimien jaksojen jälkeen kuuluu alkukesän äänimaailmaan ininä ja kämmenen läiskäytys. Kortisonipitoinen voide auttaa pistoskohdan turvotukseen ja kutinaan, ja loppukesästähän paukamat ovat suurimmalla osalla meistä jo vähäpätöisen pieniä.

Sääski!-näyttelyn on tuottanut Luontokeskus Siida, ja näyttely on osa Suomen, Venäjän ja Norjan välistä luonnonsuojeluyhteistyötä. Kuluva vuosi on myös YK:n julistama luonnon monimuotoisuuden teemavuosi. Näyttely on esillä Siidassa 1.10.2010–30.1.2011. Siida on auki talvikaudella tiistaista sunnuntaihin klo 10–17, maanantaisin Siida on suljettu. Tervetuloa!

Lisätietoa:
- erikoissuunnittelija Pasi Nivasalo, Luontokeskus Siida, puh. 0205 64 7749, sähköp. pasi.nivasalo(at)metsa.fi

Tilauslinkki: http://siida.fi/sisalto/nayttelyt/vanhat-nyttelyt/saaski/icalendar_export_event
Tehdyt toimenpiteet
Sisältö
 

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG