Pääsivu / Näyttelyt / Vanhat näyttelyt / Sarvilakki ja samsara

Sarvilakki ja samsara

Saamelaisnaisten päähineiden mallit ovat vaihdelleet alueen, materiaalien ja kulttuuristen syiden mukaan. Päähine on ollut naisen koriste, johon on uhrattu kalleimmat raaka-aineet ja paljon käsityötä – jopa niin että käytettävyys on joskus saanut väistyä kauneuden tieltä. Sarvilakki ja samsara -näyttelyssä esitellään erilaisia saamelaisnaisten päähineitä ja niissä tapahtuneita muutoksia.

Milloin
04.10.2013
Joka viikko 02.02.2014 asti
Yhteyshenkilön nimi Saamelaismuseo Siida
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0400 898 212
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Entisaikaan naiset peittivät päänsä liikkuessaan kodin ulkopuolella. Erityisen tärkeää pään peittäminen oli kirkossa ja kirkkomatkoilla. Naiset käyttivät saamelaista päähinettä usein vielä senkin jälkeen, kun olivat muutoin jo siirtyneet käyttämään länsimaisia vaatteita. Yhä vieläkin monet vanhemman sukupolven saamelaisnaisista käyttävät perinteistä päähinettä päivittäin.

Suomen saamelaisalueella voidaan erottaa viisi pukuperinnealuetta, joilla on omat päähinemallinsa. Perinnealueiden sisällä on lisäksi vaihtelua suvuittain ja alueittain. Puvun mallin määrittää käyttäjän ja hänen sukunsa perinne, ei asuinpaikka. Suomen saamelaisalueella yleisin naisen päähine on punainen hilkkamainen verkapäähine, joka on koristettu alueen ja suvun tapojen mukaan reunapitsillä sekä koriste- ja silkkinauhoin. Suomen saamelaisista omanlaisensa päähineperinne on kolttasaamelaisilla. Kolttasaamelaisten perinteessä tytöllä, vaimolla ja leskellä on omat päähinemallinsa. Päähineet ommellaan punaisesta verasta ja koristetaan helmikoristein.

Talvella käytetään erilaisia turkislakkeja. Hienoin materiaali turkislakkeihin on hauras poronvasan nahka. Vasannahan lisäksi turkispäähineitä ommellaan ketun-, hylkeen-, kaniinin- ja kilinnahkasta sekä poron koipinahkasta. Turkispäähineiden muodossa on eroja alueiden välillä, esimerkiksi länsipuolella päähineet ovat pyöreämmän muotoisia. Turkispäähineet koristetaan verkatupsuin ja Enontekiön alueella usein lisäksi koristenauhoin. Inarinsaamelaisissa päähineissä tupsujen väreinä ovat tavallisesti punainen ja vihreä.

Saamelaismuseo Siidan tuottama erikoisnäyttely ”Sarvilakki ja samsara” esittelee saamelaisia naisten päähineitä eri puolilta Suomen saamelaisaluetta. Näyttelyn tavoitteena on esitellä päähineiden historiaa ja muotoja sekä nostaa esiin päähineiden kauneus ja tekijöiden taituruus. Saamelaismuseo Siidan kokoelmien olevien päähineiden lisäksi näyttelyyn on lainattu esineitä yksityishenkilöiltä ja muista museoista.

Sarvilakki ja samsara -näyttely on esillä Saamelaismuseo Siidassa 4.10.2013–2.2.2014. Tervetuloa tutustumaan!

Lisätietoja:
Intendentti Arja Jomppanen, arja.jomppanen(at)samimuseum.fi, puh. 040 5793313

Tilauslinkki: http://siida.fi/sisalto/nayttelyt/vanhat-nyttelyt/sarvilakki-ja-samsara/icalendar_export_event
Tehdyt toimenpiteet
Sisältö
 

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG