Pääsivu / Näyttelyt / Vanhat näyttelyt / Tundran kansaa – Nenetsien kulttuuria

Tundran kansaa – Nenetsien kulttuuria

Tundran kansaa -näyttely kertoo Pohjois-Venäjällä asuvien nenetsien kulttuurista. Tundralla elävien nenetsien perinteisistä elinkeinoista tärkein on ollut poronhoito. Porojen kanssa kulkeminen, jutaminen, on muovannut voimakkaasti nenetsien materiaalista ja henkistä kulttuuria. Nykyisin vain osa nenetseistä saa elantonsa poronhoidosta, ja elämä on muutoinkin muuttunut monella tavoin.

Milloin
14.02.2013
Joka viikko 26.05.2013 asti
Yhteyshenkilön nimi Saamelaismuseo Siida
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0400 898 212
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Nenetsien asuinalueet sijaitsevat Pohjois-Venäjällä Vienanmereltä itäiseen Taimyriin saakka Arkangelin alueen ja Jeniseijoen välisellä laajalla vyöhykkeellä. Vuoden 2010 väestönlaskennassa nenetsien määräksi laskettiin 44 640. Nenetseistä noin puolet puhuu äidinkielenään nenetsiä. Nenetsit ovat suurin ryhmä Venäjän ns. pienistä alkuperäiskansoista.

Nenetsit omaksuivat suurporonhoidon viimeistään 1700-luvulla. Nenetsien perinteinen yhteiskuntajärjestys on perustunut yhden suvun miesten ja heidän vaimojensa muodostamaan porokylään. Neuvostoaikana nenetsien elämä muuttui monella tavalla porotalouden kollektivisoinnin seurauksena. Poroja hoidetaan nykyisin tavallisimmin sukukunnan muodostamssa poronhoitoprikaatissa.  Nykyisin vain osa nenetseistä elää ns. perinteistä elämää ja saa elantonsa poronhoidosta. Nenetsien kulttuurin tulevaisuus riippuu paljon arktisten alueiden tulevaisuudesta. Uhkakuvia muodostavat perinteisiin asuinalueisiin kohdentuva luonnonvarojen käyttö, erityisesti kaasu- ja öljyteollisuus, sekä ilmaston lämpenemisen aiheuttamat muutokset luonnonympäristössä.

Siidan näyttelyssä on esillä mm. nenetsien hienoja poronkarva-aplikaatioin somistettuja käsitöitä, kuten panitsoja ja malitsoja, miesten ja naisten talviturkkeja, saappaita, laukkuja ja pusseja sekä arkipäivän tarve-esineistöä, kuten työkaluja, astioita ja leikkikaluja.

Tundran kansaa -näyttely on tuotettu Nenetsian pääkaupungissa Narjan-Marissa toimivan Nenetsian paikallisperinteen museon ja Saamelaismuseo Siidan yhteistyönä. Saamelaismuseo Saamelaismuseo Siidan näyttely on vastaavasti ollut esillä Narjan-Marin museossa syyskuusta 2012 helmikuulle 2013. Näyttelynvaihto on toteutettu Saamelai­salueen koulutuskeskuksen hallinnoiman Néda – Pohjoisten alkuperäiskansojen kulttuurimatkailuhankkeen puitteissa (Culture Tourism Project of the Indigenous Peoples of the North 2010 - 2013). Hanke saa rahoitusta EU:n Kolarctic ENPI CBC-ohjelmasta.

Tundran kansaa -näyttely on avoinna yleisölle 15.2. - 26.5.2013. Siida on avoinna ti - pe kello 10 - 17.

Lisätietoja:
Intendentti Arja Jomppanen, puh. 040 579 3313,  arja.jomppanen(at)samimuseum.fi
Näyttelyn lehdistökuvia on ladattavissa Siidan kotisivujen Mediakuvapankista.
Néda Ordym -hankkeen kotisivut: http://www.nédaordym.fi

Neda Logos

Tilauslinkki: http://siida.fi/sisalto/nayttelyt/vanhat-nyttelyt/tundran-kansaa/icalendar_export_event
Tehdyt toimenpiteet
Sisältö
 

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG