Pääsivu / Näyttelyt / Vanhat näyttelyt / Biobíon eteläpuolella - Adolfo Veran valokuvia Chilen mapuche-intiaanien elämästä

Biobíon eteläpuolella - Adolfo Veran valokuvia Chilen mapuche-intiaanien elämästä

Suomessa asuvan ja työskentelevän chileläissyntyisen valokuvaajan Adolfo Veran valokuvat kertovat Chilen alkuperäiskansan, mapuche-intiaanien, tämän päivän elämästä eteläisessä Chilessä. Vuosisatojen kolonialismin seurauksena mapuchet ovat vähitellen vetäytyneet perinteisiltä mailtaan Chilen syrjäisemmille vuoristoalueille. Biobío-joen eteläpuolisen alueen luonnonrikkaudet, maaperän mineraalit ja laajat metsäalueet, kiinnostavat suuryrityksiä, ja paineet luonnonvarojen hyödyntämiseen ovat ajaneet mapuche-perheet edelleen ahtaammalle. Valokuvanäyttely täydentää laajempaa mapuche-kulttuurin esittelyä, joka on esillä Siidassa samaan aikaan.

Milloin
02.03.2012
loppuu
20.05.2012
Joka päivä 20.05.2012 asti
Yhteyshenkilön nimi Sámi Museum Siida
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0400898212
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Suomessa asuva ja työskentelevä chileläissyntyinen valokuvaaja Adolfo Vera kuvasi vuonna 2007 mapucheintiaanien elämää eteläisessä Chilessä Icalman kylässä ja Lago Budínin alueella. Veran valokuvausprojektin tavoitteena on tehdä näkyväksi mapucheintiaanien tilannetta, ja auttaa näin yhteisön jäseniä taistelussa maansa ja kulttuurinsa pelastamiseksi.

Chilessä ja muuallakin maailmassa mapuchet tunnetaan kansana, joka puolustautui vuosisatojen ajan sankarillisesti sekä inkoja että espanjalaisia vastaan. Mapuchet onnistuivat pitämään pitkään myös Chilen armeijan maa-alueidensa ulkopuolella, mutta pikkuhiljaa he pakon edessä joutuivat taipumaan maidensa valloitukseen. Laajat maa-alueet siirtyivät muiden omistukseen, ja mapuchet joutuivat muuttamaan syrjäisille vuoristoalueille tai jäämään maatyöläisiksi entisille mailleen.

Laajojen metsien sekä runsaiden mineraalivarojen johdosta Biobío-joen eteläpuolella oleva eteläinen Chile kiinnostaa kansainvälisiä suuryrityksiä. Ne ovat hankkineet omistukseensa laajoja maa-alueita voidakseen hyödyntää alueen luonnonrikkauksia – vähät välittämättä paikallisten asukkaiden mielipiteistä. Luonnonvarojen ryöstöviljely ei ole haitallista vain alueen luonnolle, vaan koko mapuchekulttuuri on vaarassa tuhoutua.

Mapucheperheiden pienet maatilkut eivät riitä perheen elättämiseen, käsitöistä ja muista tuotteista maksetaan pilkkahintaa ja viranomaiset kohtelevat mapucheja kaltoin. Monet nuoret eivät enää osaa mapudungunin kieltä. Maaseutu ei tarjoa nuorille tulevaisuutta ja siksi monet muuttavat kaupunkeihin. Syrjintä ja sosiaaliset ongelmat leimaavat mapuchejen elämää myös kaupungeissa.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Valtion Valokuvataidetoimikunta.

Lisätietoja:
Intendentti Arja Jomppanen, Saamelaismuseo Siida, puh. 040 5793313, arja.jomppanen@samimuseum.fi

Tilauslinkki: http://siida.fi/sisalto/nayttelyt/vanhat-nyttelyt/viu-viun-etelpuolella/icalendar_export_event
Tehdyt toimenpiteet
Sisältö
 

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG