Pääsivu / Saamelaismuseo / Museokokoelmat

Museokokoelmat

”Kuva sanoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kuinka paljon enemmän sitten kertovat todelliset, käytössä kuluneet esineet? Esine kertoo paitsi omistajastaan, yksilöstä, myös laajemmin ympäristöstään, sopeutumisesta luonnon ja kulttuurin vaatimuksiin. Meillä saamelaisilla ei voi olla kalebassia, mutta kylläkin naappu tai kuksa...” (*)

Saamelaismuseon kokoelmat koostuvat esinekokoelmasta, valokuvakokoelmasta, arkistokokoelmasta, käsikirjastosta ja ulkomuseosta. Kokoelmien esineistö ja valokuvat liittyvät asumiseen, liikkumiseen ja kuljetustapoihin, pukeutumiseen, käsityöhön, sekä uskomus,- uskonto- ja tapakulttuuriin.

Esinekokoelmiin tai valokuvakokoelmiin tutustumisesta tulee sopia kokoelma-amanuenssin kanssa vähintään kahta viikkoa ennen aiottua käyntiä. Kohtuullisen tarkoin on määriteltävä myös se, mitä asiakas haluaa nähdä. Tutkimuksen laajuuden mukaan pyynnöksi voi riittää puhelimitse tai sähköpostitse sopiminen mutta joissakin tapauksissa voidaan lisäksi vaatia kirjallinen pyyntö ja riittävästi harkinta-aikaa, koska joihinkin aineistoihin tutustuminen voi vaatia lupia myös muilta instituutioilta tai yksityishenkilöiltä.

Lisätietoja kokoelmista:

Amanuenssi Anni Guttorm, anni.guttorm(a)samimuseum.fi, puh. 0400 891 860

Kokoelmamestari Marjo-Riitta Rantamäki, marjo-riitta.rantamaki(a)samimuseum.fi, puh. 040 571 5670

 


*) Samuli Aikio kirjassa Siiddastallan – Siidoista kyliin. Toim. Pennanen-Näkkäläjärvi.

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG