Pääsivu / Tiedotteet / Lemmenjoen kansallispuisto eri kuvakulmista Camera Borealiksessa

Lemmenjoen kansallispuisto eri kuvakulmista Camera Borealiksessa

maanantai 14. Marraskuuta 2016, 13.30

Inarin koululaisille Lemmenjoen kansallispuisto on oma tuttu kotipuisto. Viime elokuussa inarilaiset 5.-luokkalaiset näkivät ja kokivat paljon uutta leirikouluvaelluksellaan. 60-vuotisjuhlavuottaan viettävä Lemmenjoen kansallispuisto esittäytyykin heti alkajaisiksi lauantaina koululaisten ottamista kuvista koostetulla kuvaesityksellä Lemmenjoki Inarin koululaisten silmin.

Lemmenjoen kansallispuisto eri kuvakulmista Camera Borealiksessa

Retkeilijän ruokatauko Lemmenjoella. Kuva: Minna Jakosuo

Camera Borealis -tapahtumassa pohjoisen luonto näyttäytyy eri esittäjien kuvaamana monesta eri näkövinkkelistä, kun monipuoliset kuvaesitykset kuljettavat katsojaa tässä maamme suurimmassa ja pohjoisimmassa kansallispuistossa. Oman näkökulmansa Lemmenjoen kansallispuistoon tuo Ilkka Ärrälä, joka kertoo Lemmenjoen kultatarinan. Ärrälän esityksessä nähdään tuokiokuvia kullankaivun nykytilasta, ihmisistä työnsä ääressä ja heidän kiehtovia tarinoitaan elävästä elämästä, mutta myös taantuvasta kultakulttuurista. Mitä vaskoolin pohjalle jää, kun koneellinen kullankaivu Lemmenjoella loppuu vuonna 2020, pohditaan Ärrälän esityksessä.

Sunnuntaipäivän aloittaa Minna Jakosuo, joka on kuullut pohjoisen luonnon kutsun ja vaeltanut Lemmenjoen kansallispuistossa sekä Kaldoaivin ja Paistunturin erämaa-alueilla. Kuukauden mittaisella yksin tehdyllä vaelluksella Jakosuo nautti luonnon rauhasta ja hiljaisuudesta. Häntä kiehtoivat koskematon luonto ja vapaana virtaavat vedet. Vaelluksellaan hän koki, että ilma on helpompaa hengittää, kun pään antaa tyhjentyä tunturituuliin. Nyt Jakosuo vie katsojan kuvamatkalle Kuukausi yksin erämaassa -esityksellään. ”Yksin oleminen ei pelota, luonto kyllä pitää huolen, kun sitä kohtelee kunnioittavasti.”

Poroelämää väreinä esittelee Kikka Laakso omassa kuvaesityksessään. Millainen on poron, pohjoisten kairojen kanta-asukkaan vuosi Lemmenjoella, tuodaan värikkäästi esille tässä poromiehen puolison, käsityöläisen ja yrittäjän esityksessä. Kuvaesitys tuo vuodenkierron valkokankaalle perinteisestä poikkeavasta näkökulmasta, värien kautta.

Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa vietetään vuosittain viikonloppu luontovalokuvien ja luontoelokuvien parissa. Camera Borealis -tapahtumalla on pitkät perinteet, sillä tapahtuma järjestetään nyt 20. kertaa. Marraskuun 26.-27. vietettävän tapahtuman teemana on Kairojen juhlaa – Lemmenjoki ja Kevo 60 vuotta. Ohjelmassa nähdään kuvaesityksiä niin Suomen huippuluontokuvaajilta kuin paikallisilta tähdiltäkin.  Tänä vuonna niin Lemmenjoen kansallispuisto kuin Kevon ja Sompion luonnonpuistot täyttävät 60-vuotta. Erämaa-alueiden perustamisesta tulee kuluneeksi 25 vuotta. Lisäksi Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus Siidan vuosittainen luontokuvatapahtuma Camera Borealis viettää tänä vuonna 20-vuotissyntymäpäiviään.

Kuvaesitykset kuljettavatkin katsojaa tässä maamme pohjoisimmassa ja maamme suurimmassa kansallispuistossa, Lemmenjoen kansallispuistossa sekä Ylä-Lapin laajoilla erämaa-alueilla.

Lisätietoja ja tapahtuman koko ohjelma löytyy Siida-sivuston kalenterista: http://siida.fi/sisalto/luontokuvatapahtuma-camera-borealis.

Metsähallituksen luontokeskus, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0206 39 7740, siida@metsa.fi, www.siida.fi, www.luontoon.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG