Pääsivu / Tiedotteet / Camera Borealis matkaa arktisiin maisemiin

Camera Borealis matkaa arktisiin maisemiin

perjantai 10. Marraskuuta 2017, 16.18

Luontokuvatapahtuma Camera Borealiksen lauantaipäivänä ollaan teeman mukaisesti ”Matkalla arktisissa maisemissa”. Matka alkaa Grönlannista ja tulee Norjan kautta Suomeen. Matkaoppaina ovat Pohjois-Lapin kameraseuran kuvaajat sekä tapahtuman kansainväliset vieraat, Rayann Elzein ja Bjarne Riesto. Sunnuntaina sukelletaan metsään teemalla ”Lumoava metsä”.

Camera Borealis matkaa arktisiin maisemiin

Jäävuori Grönlannissa. Kuva: Jouni Männistö

Pohjois-Lapin kameraseuralaisten matkakertomus vie katsojat kuvien kera Grönlannin länsirannikon arktiseen luontoon, kyliin ja tarinoihin. Kesällä 2017 tehdyllä kuvausmatkalla olivat kohteina Illullisatin pikkukaupunki sekä saarella sijaitsevaan Ummannaqin kylä. Turismi tekee Grönlantiin vasta tuloaan ja kuvaesityksestä voikin aistia vielä hyvin säilyneen paikalliskulttuurin ja elämänmenon. Kantavina elementteinä esityksessä ovat myös vaikuttavat jäävuoret ja hellyttävät vetokoirat.

Norjalaisen luontokuvaaja Bjarne Rieston Horisontti- kuvaesitys on moniulotteinen. Riesto haastaa katselijan tulkitsemaan kuvissa läsnä olevaa horisonttia monella tapaa. Katsojan tulkinta riippuu siitä mistä kuvaa fyysisesti katsomme, millaisessa mielentilassa olemme ja mikä on kykymme hahmottaa sitä, mitä ympärillämme näemme. Mukana on sekä tiukasti dokumentaarisia kuvia sekä toisaalta sellaisia, joissa horisonttia on vaikea tunnistaa, vaikka sillä on kuvasissa keskeinen rooli.

Rayann Elzein on ranskalainen luontokuvaaja ja revontulien metsästäjä, joka palaa Inariin kerta toisensa jälkeen. Elzeinin kuvaesityksessä kuljetaan tarinoiden siivittäminä lauantain kaikkien teemamaiden mantereella eli Grönlannissa, Norjassa ja Suomessa. Kuvausmatkoillaan Elzein on huomannut, kuinka haavoittuvainen Arktinen alue on ja valokuvillaan hän haluaakin herättää tietoisuutta ilmaston lämpenemisen vaaroista.

Jouni Ohtamaa on Lapinhullu ja intohimoinen vaeltaja, jonka harrastuksena on videokuvaaminen. Ohtamaa on antanut joukkoineen arvokkaan työpanoksensa autiotupien kunnostustalkoisiin UK-puistossa ja niistä on syntynyt myös elokuvia. Camera Borealiksessa nähdään elokuva Vongoivan kammin kunnostuksesta.

Lauantai-illan päättää luontodokumentaristi Petteri Saarion koskettava ja rohkaiseva dokumenttielokuva Aktivisti. Se kertoo kaivosmiehen tyttären taistelusta kansainvälistä kaivosjättiä vastaan Sodankylän Viiankiaavalla.

Bjarne Rieston ja Rayann Elzeinin esitykset ovat englanninkielisiä, mutta keskeisin sisältö tulkataan, joten esityksen seuraaminen mahdollista, vaikka kieltä ei ymmärtäisikään.

Camera Borealis -tapahtuman ohjelma löytyy siida.fi-sivuston kalenterista. Ohjelman voi myös noutaa Metsähallituksen asiakaspalvelupisteistä Inarissa, Ivalossa tai Saariselällä.   Camera Borealis -tapahtumaa vietetään Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa Inarissa 17.-19.11.2017. Liput näytöksiin ovat nyt myynnissä ja niitä voi ostaa Siidasta.

Metsähallituksen luontokeskus, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0206 39 7740, siida@metsa.fi, www.siida.fi, www.luontoon.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG