Pääsivu / Tiedotteet / Eatnanšaddu – Luonnonkasvien käyttö -verkkonäyttely avattu

Eatnanšaddu – Luonnonkasvien käyttö -verkkonäyttely avattu

keskiviikko 25. Maaliskuuta 2015, 11.17

Saamelaismuseo Siida on toteuttanut verkkonäyttelyn luonnonkasvien käytöstä ja sivusto on avattu yleisölle. Eatnanšaddu – Saamelaiset ja luonnonkasvien käyttö -verkkonäyttely pohjautuu Saamelaismuseon ja Ylä-Lapin luontokeskuksen yhdessä tuottamaan samannimiseen kasvinäyttelyyn.

Eatnanšaddu – Luonnonkasvien käyttö -verkkonäyttely avattu

Eatnanšaddu - Luonnonkasvien käyttö -sivusto on avattu.

Haluatko lisätietoa väinönputkesta? Onko parkitseminen tai taulaaminen tuttua? Osoitteeseen www.samimuseum.fi/eatnansaddu kootulla sivustolla esitellään saamelaisten käyttämiä luonnonkasveja, niiden kasvuympäristöjä ja käyttötapoja. Kattavaa tietopakettia täydentää kasvitietokanta, johon on tallennettu noin 50 luonnonkasvin tiedot sekä tehtäväosio, jonka avulla voi testata omia tietoja pohjoisen luonnonkasveista.

Eatnanšaddu-näyttely on toteutettu osana Sápmi Miehtá-hanketta, jonka on rahoittanut Euroopan sosiaalirahasto ja Lapin ELY-keskus. Saamelaisalueen koulutuskeskuksen vetämässä hankkeessa oli tarkoituksena luoda Saamenkielen ja kulttuurin virtuaalinen kehittämis- ja oppimisympäristö. Viime vuoden lopussa päättyneessä projektissa luotiin toimintamalli, kuinka saamen kielen ja kulttuurin etäopetusta toteutetaan valtakunnallisesti ja kuinka museoiden ja kirjastojen saamelaisaineistot saadaan avuksi oppimiseen. Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida toteutti hankkeen aikana sisältöä virtuaalikoulun opetuksen tueksi. Eatnanšáddu – Luonnokasvien käyttö on yksi projektin myötä julkaistu oppimisympäristö ja tietosivusto, josta pääsevät nauttimaan kaikki.

- Aikanaan Siidassa nähtävillä olleesta Eatnanšaddu näyttelystä pidettiin kovasti. Näyttely sisälsi paljon tietoa, josta hyötyy vielä tänäkin päivänä, museonjohtaja Sari Valkonen kertoo. Hankkeen avulla näyttelyyn koottu tietous saatiin jälleen käyttöön, ja vielä avoimeksi kaikille.

- Nyt tiedot ovat jälleen kaikkien tutkittavissa verkkosivuilla ja näin kevään korvalla on helppo alkaa orientoitumaan aiheeseen ja kerätä hyötykasveja talteen jo ensi kesänä, Valkonen sanoo.

Eatnanšaddu-verkkonäyttely on tuotettu kolmella kielellä: suomeksi, englanniksi ja pohjoissaameksi.

Lisätietoja:
Saamelaismuseo Siida, museonjohtaja Sari Valkonen, sari.valkonen@samimuseum.fi, 040 767 1052

Ylä-Lapin luontokeskus Siida, luontokeskuksenhoitaja Kirsi Ukkonen, kirsi.ukkonen@metsa.fi, 0400 479 986

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG