Pääsivu / Tiedotteet / Euroopan kulttuuriympäristöpäivänä Sallivaarassa muistellaan

Euroopan kulttuuriympäristöpäivänä Sallivaarassa muistellaan

keskiviikko 24. Elokuuta 2016, 12.21

Entisajan poroerotuselämää muistellaan Sallivaaran historiallisella poroerotuspaikalla syyskuun 10. päivä. Ruska-aikaan tehtävällä retkellä tutustutaan Sallivaaran kunnostettuun poroerotusaitaan sekä laajaan kämppäalueeseen. Samalla Sallivaarassa nautitaan Lemmenjoen kansallispuiston syksyisestä luonnosta. Euroopan kulttuuriympäristöpäivä kokoaa vuosittain ihmiset yhteen juhlimaan omaa kulttuuriympäristöään ja -perintöään. Tänä vuonna päivän teemana on ”Porukan paikat, yhteiset ympäristöt”.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivänä Sallivaarassa muistellaan

Sallivaaran erotuspaikan aitaa. Kuva: Susanna Koistinen

Päivän ajan Sallivaaran erotusaita on kohtaamispaikka entisajan malliin, kun sukupolvet kohtaavat erotusaidalla. Entisajan poroerotukset Sallivaarassa kokeneella sukupolvella on mahdollisuus tavata tuttaviaan ja muistella ennen elettyä. Nuoremmat retkeläiset pääsevät puolestaan tutustumaan Sallivaaran kulttuurihistoriaan muistelusten myötä.

Erityisesti 1950-60 -luvuilla erotuksiin kuului myös vilkas iltaelämä hanurinsoittoineen ja joskus jopa tansseineen. Sallivaarassa on mukana hanuristi, jonka soiton tahdissa pääsee tanssimaan. Tule mukaan muistelemaan ja jakamaan muistojasi sekä tanssahtamaan kahvilakämpän kentällä.  Voit myös pukeutua entisajan erotustyyliin!

Retkelle järjestetään kuljetus Vuotsosta Saariselän, Ivalon ja Inarin kautta Repojoelle, josta lähtee 6 km:n mittainen retkeilyreitti Sallivaaraan. Paikalle voi tulla myös omin kyydein. Sallivaarassa on mahdollisuus ruokailla ja kahvistella, mutta mukaan voi tulla omin eväin. Kuljetuksesta ja ruoasta peritään pieni maksu.   Osallistumismaksu kuljetukseen ja ruokailuun aikuisilta on 20 € (10 € kuljetus + 10 € ruoka),  7-12  -vuotiailta lapsilta 10 €  ja alle kouluikäiset pääsevät retkeilemään maksutta.

Sallivaaran retki järjestetään Lemmenjoen kansallispuiston 60-vuotisjuhlan ja Euroopan kulttuuriympäristöpäivän kunniaksi. Metsähallituksen luontopalvelut haluaa juhlistaa Lemmenjoen juhlavuotta yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa ja retken järjestelyihin osallistuvatkin   Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida, Tankavaaran luontokeskus, Sallivaaran paliskunta, Vuohču Sámiid searvi  ja Lapin paliskunta.

Sitovat ilmoittautumiset tulee tehdä viimeistään torstaihin 8.9 klo 19 mennessä.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Luontokeskus Siida puh. 0206 39 7740 tai siida@metsa.fi ja Palvelupiste Kiehinen puh. 0206 39 77200 tai ukpuisto@metsa.fi

Metsähallituksen luontokeskus, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0206 39 7740, siida@metsa.fi, www.siida.fi, www.luontoon.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG