Pääsivu / Tiedotteet / Ijahis idjan musiikkiseminaari 20.8.2016 klo 11–13 Saamelaismuseo Siidassa

Ijahis idjan musiikkiseminaari 20.8.2016 klo 11–13 Saamelaismuseo Siidassa

maanantai 08. Elokuuta 2016, 08.42

Ijahis idja – alkuperäiskansojen musiikkitapahtumassa kuullaan tänä vuonna lukuisia uusia saamelaisartisteja. Festivaalin yhteydessä Saamelaismuseo Siida järjestää lauantaina 20.8. klo 11–13 musiikkiseminaarin. Sen aiheena ovat uudet, nuoret saamelaisartistit, jotka tekevät rohkeasti uudenlaista musiikkia yhdistellen saamelaista musiikkiperinnettä ja musiikin uusimpia trendejä.

Seminaarin aloittavat Saamelaisalueen koulutuskeskuksen musiikkikoulutuksen opiskelijat. Anna Lumisalmi, Laura Pieski, Satu Aikio ja Hanna-Maaria Kiprianoff opiskelivat vuoden verran saamelaista musiikkia muusikko Annukka Hirvasvuopio-Laitin opetuksessa Utsjoella. Seminaarissa ryhmä kertoo kokemuksistaan koulutuksesta ja tulevaisuuden musiikillisista suunnitelmista. He myös esittävät musiikkia seminaarissa.

Ágy (Agnete Båtnes Braaten) on saamelainen elektropop-artisti, joka yhdistelee musiikissaan vahvoja, hypnoottisia rytmejä ja melodioita joikuun ja moderniin laululliseen ilmaisuun. Vuonna 2015 Ágy julkaisi ensimmäisen EP:nsä Arvedávgi, jonka nimikkokappale listattiin NRK:n P3 nuorten kanavan soittolistalle. Ágy on saamelaisen musiikin raikkaimpia tuulahduksia ja hän kertoo puheenvuorossaan musiikistaan sekä siitä, mikä innoittaa häntä artistina.

Elektronista musiikkia soittavan mystisen Ylva-yhtyeen debyyttialbumi YLVA julkaistiin toukokuussa 2016. Nopeasti suuren suosion saavuttaneen Ylvan musiikki on ennennäkemätöntä elektronisen ja alkuperäiskansojen musiikkikentillä. Yhtyeen keulakuva saamelaistaiteilija Niillas Holmberg kertoo seminaarissa Ylva-ryhmän musiikillisesta taustasta ja joiun ja runojen yhdistämisestä elektronisiin rytmeihin.

Seminaarin päättää vuotsolainen rapsakkaa folk-rockia pohjoissaameksi tekevä Ravggon-yhtye. Seminaariin yhtyeestä saapuvat Milla Pulska, Matti Naakka ja Panu Klemettilä. Ravggon julkaisi heinäkuun alussa debyyttialbuminsa Ráji ravddas ja keikkailee ahkerasti ympäri Saamenmaata ja kauempanakin. Puheenvuorossaan he kertovat musiikistaan ja lyriikoistaan, jotka käsittelevät nykymaailman ilmiöitä, mutta tukeutuvat kuitenkin omiin juuriin ja luontoon. Seminaarin lopuksi kuulemme musiikkia heidän upouudelta albumilta.

Ijahis idjan musiikkiseminaari järjestetään Saamelaismuseo Siidan auditoriossa ja pääsymaksu on 6 €. Seminaarin kielet ovat saame, suomi ja englanti. Tervetuloa!

Lisätietoja: Saamelaismuseo Siida, Anni Guttorm, puh. 0400 891 860, anni.guttorm@samimuseum.fi

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG