Pääsivu / Tiedotteet / Kansallismuseo lahjoittaa merkittävän saamelaiskokoelman Saamelaismuseo Siidaan

Kansallismuseo lahjoittaa merkittävän saamelaiskokoelman Saamelaismuseo Siidaan

tiistai 04. Huhtikuuta 2017, 10.00

Suomen kansallismuseo ja Saamelaismuseo Siida solmivat 5.4.2017 aiesopimuksen, jonka perusteella Kansallismuseo tulee lahjoittamaan saamelaiskokoelman Siidaan. Sopimus juhlistaa osaltaan Suomi-Sápmi 100 juhlavuotta sekä Kansallismuseon ja Saamelaismuseo Siidan vuosia jatkunutta yhteistyötä. Kokoelmasiirto lisää merkittävästi saamelaisen kulttuuriperinnön saavutettavuutta ja vaikuttavuutta saamelaisalueella ja edistää saamelaisten mahdollisuuksia ylläpitää ja kehittää kulttuuriperintöään. Saamelaisesineistön keskittäminen Siidaan on museoiden keskinäisen tallennusvastuuperiaatteen mukaista.

Kansallismuseo lahjoittaa merkittävän saamelaiskokoelman Saamelaismuseo Siidaan

Naisen sarvilakki Utsjoen Outakoskelta

Kansallismuseon saamelaiskokoelma on karttunut 1830-luvulta lähtien. 1800-luvulla kartunta oli satunnaista ja valtaosa kokoelman esineistöstä on vuosien 1902–1939 välisiltä keruumatkoilta. Keskeisimpiä kokoelmien kartuttajia ovat olleet T. I. Itkonen, Theodor Schvindt, Ilmari Manninen ja Samuli Paulaharju. Keruutoiminta aktivoitui uudelleen 1970–90 -luvuilla, jolloin kartuntaperiaatteet olivat jo muuttuneet. Saamelaisalueelta ei enää kerätty saamelaiskulttuurin kannalta korvaamatonta vanhaa esineistöä vaan keskityttiin vanhojen perinteiden mukaan valmistettuihin uusiin käsitöihin. Kansallismuseo vastasi saamelaisesineiden tallentamisesta vuoteen 1998 saakka, jolloin Siida avattiin.

Kansallismuseon saamelaiskokoelma käsittää noin 2600 esinettä ja kokoelmassa ovat Suomen vanhimmat saamelaisesineet. Lukumääräisesti eniten on pukuja ja pukujen osia, talousesineitä sekä kulkemiseen ja tekstiilien valmistamiseen liittyviä työvälineitä. Lähes puolet esineistöstä on kerätty Inarin ja Petsamon alueilta. Kolttasaamelaisten esineiden runsaslukuisuus tekee kokoelmasta erityisen arvokkaan ja harvinaisen myös kansainvälisestä näkökulmasta.

Kansallismuseo ja Siida tulevat jatkossa tekemään tiivistä yhteistyötä saamelaiskulttuurin esittämiseksi ja tallentamiseksi ja myös Kansallismuseo tulee kokoelmasiirron jälkeenkin esittelemään saamelaista historiaa ja kulttuuriperintöä näyttelyissään.

Kokoelma siirtyy Siidaan museon laajennuksen myötä, jonka toivotaan valmistuvan 2020-luvun alussa. Nykyaikaisten kokoelmatilojen lisäksi laajennukseen tulee yhteisöllinen monitoimitila, joka mahdollistaa kokoelmien esittelemisen ja tutkimisen vuorovaikutteisesti yhteisön kanssa. Esinetutkimuksen kautta voidaan elvyttää saamelaisen yhteisön vanhoja käsityöperinteitä ja -tekniikoita, materiaalien tuntemusta sekä esineiden valmistukseen ja käyttöön liittyvää sanastoa.

Ensimmäiset Kansallismuseolta siirtyvät esineet tulevat esille jo huhtikuussa 2018, jolloin Siidassa avautuu näyttely museon perustajasta, Johan (Juhani) Nuorgamista. Saamelaismuseo Siida täyttää 20 vuotta 1.4.2018.

Lisätietoja

ylijohtaja Elina Anttila, Suomen kansallismuseo, elina.anttila@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6131

museonjohtaja Sari Valkonen, Saamelaismuseo Siida, sari.valkonen@samimuseum.fi, puh. 040 767 1052

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG