Pääsivu / Tiedotteet / Pedar Jalvi -kirjatilaisuus

Pedar Jalvi -kirjatilaisuus

torstai 16. Marraskuuta 2017, 09.34

Saamelaiskirjallisuuden pioneerin Pedar Jalvin teksteistä on ilmestynyt kirja suomeksi. Kieletär Inari järjestää Suomi 100 -tilaisuuksia Jalvista.

Kustantamo Kieletär Inari on julkaissut saamelaiskirjallisuuden pioneerin Pedar Jalvin tekstejä suomeksi kirjana Lumihiutaleita ja pieniä pakinoita. Uunituoreen kirjan tiimoilta Kieletär järjestää Utsjoella ja Inarissa marraskuussa yleisötilaisuudet, jotka ovat osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa.

Kaamaslainen kustantamo Kieletär Inari on juuri julkaissut syksyn toisen kirjansa. Kirja Lumihiutaleita ja pieniä pakinoita esittelee lukijalle Pedar Jalvin, ensimmäisen Suomen puolen saamelaiskirjailijan. Kirjassa julkaistaan ensi kertaa yksien kansien välissä suomeksi runot ja tarinat, jotka Jalvi kirjoitti ja julkaisi saameksi kirjassaan Muottac̄almmit (“Lumihiutaleita”) vuonna 1915. Lukija pääsee myös tutustumaan Pedar Jalviin kaksikielisenä kirjoittajana ja kääntäjänä, sillä kirja esittelee hänen suomenkielisen tuotantonsakin. Tenojokivarresta opintielle kauas etelään lähtenyt Jalvi kirjoitti opiskeluaikanaan sekä lehtiin että kirjoihin pieniä tarinoita ja saamelaisten elämän esittelyjä.

Lumihiutaleita ja pieniä pakinoita osoittaa, että Jalvi oli taitava kaksikielinen sanankäyttäjä, tarkkakatseinen ympäristön havainnoija ja melkoinen näkijä, jolla on annettavaa tämänkin ajan lukijalle – runsaat sata vuotta kirjoitusten ilmestymisen jälkeen. Kirjan ovat suomentaneet ja toimittaneet kääntäjä Kaija Anttonen sekä kirjallisuuden professori Vuokko Hirvonen, joka on myös kirjoittanut teokseen Jalvin elämäkertaesittelyn.

Vuokko Hirvonen ja Kaija Anttonen kertovat Jalvi-kirjasta yleisötilaisuuksissa, joita pidetään Ylä-Lapissa kaksi. Ensimmäinen järjestetään Utsjoen kirjastossa maanantaina 20.11. klo 18, ja tilaisuudessa juhlistetaan samalla Utsjoen kirjaston uutta nimeä. Toinen tilaisuus on Inarissa, Saamelaismuseo Siidassa tiistaina 28.11. klo 17.

Pedar Jalvi -tilaisuudet ovat osa Suomi 100 -ohjelmaa. Niillä Kieletär Inari haluaa kunnioittaa saamelaista kirjallisuutta ja Pedar Jalvia, julkaisihan Jalvi kirjansa Muottac̄almmit noin sata vuotta sitten Suomen juuri alkaessa itsenäistyä.

Kaija Anttosen pyörittämä Suomen pohjoisin kaunokirjallisuuden kustantamo Kieletär Inari on julkaissut tänä syksynä toisenkin kirjan, saamelaisen nuortenkirjan Terkkuja Sopperosta, jonka on kirjoittanut ruotsinsaamelainen Ann-Helén Laestadius. Kieletär Inari esittelee uutuuskirjojaan myös etelämpänä myöhemmin: Tornion kirjastossa Tekijöiden päivän aikana lauantaina 2.12. klo 11 alkaen ja Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolla maanantaina 4.12. klo 18.

Järjestäjät: Saamelaismuseo Siida ja Kieletär Inari

Lisätietoja:

Kaija Anttonen, Kieletär Inari, 040 748 4846, kieletar@gmail.com

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG