Pääsivu / Tiedotteet / Põrtt, äiʹtt da pu´vrr – Tupa, aitta ja puura Saamelaismuseon hanke tukee kolttasaamelaista rakennusperintöä

Põrtt, äiʹtt da pu´vrr – Tupa, aitta ja puura Saamelaismuseon hanke tukee kolttasaamelaista rakennusperintöä

torstai 22. Elokuuta 2019, 16.28

Saamelaismuseo Siida on saanut rahoituksen Põrtt, äiʹtt da pu´vrr – kolttasaamelaista rakennusperintöä –hankkeelle Leader Pohjoisin Lappi ry:ltä. Hanke liittyy kolttasaamelaisten rakennusperintöön ja sen toteuttamisen kautta Saamelaismuseo osallistuu kolttasaamelaisten asuttamisen 70-vuotisjuhlaan. Tupa, aitta ja puura -hanke tarjoaa useita tapoja yhteisölliseen tekemiseen ja oppimiseen kolttasaamelaisen rakennusperinnön parissa. Kolttasaamelaiset asuvat eri puolilla laajaa Inarin kuntaa. Sen takia on varauduttu siihen, että hankkeessa on mahdollisuus maksaa toimintaan osallistuville matkakuluja.

Hankkeessa järjestetään kolme kaikille avointa rakennusperinnön hoidon neuvontapäivää, jotka pidetään Nitsijärven Suojanperällä, Nellimissä ja Sevettijärvellä. Nitsijärven neuvontapäivä on perjantaina 23.8.2019 klo 12-14. Restaurointialan ammattilaisen käynnit omassa kohteessa kylien läheisyydessä ovat mahdollisia. Jos haluat asiantuntija-apua rakennuksen kuntoarviointiin omalla tilallasi, varaa aikasi etukäteen puhelimitse 040 180 1501 tai sähköpostilla paivi.magga@samimuseum.fi

Hankkeessa kunnostetaan Sevettijärven Perinnetalon ulkomuseorakennuksia, jotka ovat Suonikylän aikaisen kesäpaikan mukaisesti tehtyjä rekonstruktioita. Kunnostettavat rakennukset ovat asuintupa, lampola, maakellari ja alueelle siirretty savusauna. Toiminnan lähtökohtana on kunnostaa Perinnetalon rakennuksia yhteisöllisesti niin, että toiminta on kaikille avointa osallistua, oppia ja myös päästä jakamaan omaa tietoaan. Kunnostusta johtaa restaurointimestari Marko Korkeasalo. Työt Sevettijärvellä alkavat viikolla 34. Hankkeesta tiedotetaan somessa ja Sevettijärven ilmoitustauluilla.

Tupa, aitta ja puura - kolttasaamelaista rakennusperintöä -hanke tekee yhteistyötä Sevettijärven koulun kanssa, joka myös viettää 70-vuotisjuhlaansa. Yhteistyössä toteutetaan työpajoja, joissa koululaiset pääsevät mm. rakentamaan perinteisen lammaspuuran Perinnetalon pihapiiriin.

Lisätietoja: tutkija Päivi Magga, paivi.magga@samimuseum.fi, 040-1801501

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG