Pääsivu / Tiedotteet / Rakennusperinnön neuvontapäivä Siidassa 2.10.

Rakennusperinnön neuvontapäivä Siidassa 2.10.

torstai 24. Syyskuuta 2015, 15.20

Saamelaismuseo Siidassa järjestetään rakennusperinnön neuvontapäivä 2. lokakuuta klo 12-14. Tapahtuman tavoitteena on rohkaista vanhojen rakennusten omistajia kunnostustöihin. Tilaisuus aloitetaan Siidan auditoriossa, jossa restaurointimestari Marko Korkeasalo kertoo käytännönläheisesti kunnostuksesta. Rakennusperinnön neuvontapäivään on vapaa pääsy.

Auditorio-osuuden jälkeen siirrytään ulkomuseoalueelle, jossa tutustutaan rakennusperinnön hoitoon käytännössä. Aitojen esimerkkien avulla perehdytään tyypillisiin hirsirakennusten ongelmiin sekä siihen, millaisia korjauksia vanhoihin rakennuksiin voi tehdä ja mitä pitäisi tehdä. Korjaajan on hyvä tietää siitäkin, mitä ei ainakaan kannata tehdä.

Tehtyjen inventointien perusteella on tiedossa, että saamelaisalueella on olemassa vielä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkuvuosikymmenien rakennuskantaa, mutta se on hälyttävän huonokuntoista. Vanha rakennus kertoo oman aikansa elämästä, siitä miten esivanhemmat asuivat ja elivät. Nyt on viimeiset hetket kiinnittää huomiota saamelaiseen rakennusperintöön ja huolehtia sen säilymisestä.

Päivän aikana kerrotaan myös rakennusperinnön hoidon avustuksista. Alueellisten ELY-keskusten avustukset rakennusperinnön hoitoon on tarkoitettu lähinnä rakennuksen ominaispiirteiden säilyttämistä tukeviin korjauksiin.  Museoviraston entistämisavustukset kohdistetaan valtakunnallisesti merkittäville rakennuksille vaativampiin restaurointitöihin.

Siidan rakennusperinnön neuvontapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumia. Euroopan kulttuuriympäristöpäivät on jokasyksyinen tapahtuma, joka aktivoi ihmisiä toimimaan oman kulttuuriympäristönsä ja -perintönsä omaleimaisuuden puolesta ympäri koko Euroopan. Päivien tavoitteena on lisätä kulttuuriympäristöön liittyvää ymmärrystä ja arvostusta sekä innostaa toimimaan kulttuuriympäristön säilymisen ja hyvän hoidon puolesta.

Suomessa tapahtuma on toteutettu Euroopan rakennusperintöpäivinä vuodesta 1992 vuoteen 2013. Vuonna 2014 nimi muuttui Euroopan kulttuuriympäristöpäiviksi. Uusi nimi ilmentää entistä paremmin päivien sisältöä ja tuo yhteen erilaiset toimijat järjestämään kulttuuriympäristön moninaisuutta kuvaavia tapahtumia.

Lisätietoja:

tutkija Päivi Magga 040 180 1501

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG