Pääsivu / Tiedotteet / Saamelainen rakennusperintö- Rakennusperinnön neuvontapäivät Siidassa 4.-6.9.2012

Saamelainen rakennusperintö- Rakennusperinnön neuvontapäivät Siidassa 4.-6.9.2012

torstai 30. Elokuuta 2012, 14.45

Puheenvuoroja saamelaisesta rakennusperinnöstä ja käytännön esimerkkejä vanhan rakennuskannan vaalimisesta ja kunnossapidosta. Lisäksi ainutlaatuinen tilaisuus Inarissa varata aika rakennusperinnön asiantuntijalle keskusteluun omasta korjaushankkeesta ja mahdollisuuksien mukaan myös kohdekäyntiin.

Saamelainen rakennusperintö- Rakennusperinnön neuvontapäivät Siidassa 4.-6.9.2012

Siidan ulkomuseossa korjattiin kesällä 2012 jalka-aittaa. Restaurointikisälli Alexander Kopf aloitti työn poistamalla vanhan turvekatteen.

Rakennusperinnön neuvontapäivien aloituspuheenvuorot pidetään tiistaina 4.9. Siidan auditoriossa klo 12-13. Saamelaiseen rakennusperintöön johdattelevat Ealli biras -hankkeen projektikoordinaattori Päivi Magga ja ELY-keskuksen tarkastaja Tapio Pukema. Sen jälkeen siirrytään Siidan ulkomuseoon, jossa tutustutaan rakennusperinnön asiantuntijan Tapio Pukeman johdolla vanhojen rakennusten hoitoon käytännössä. Aitojen esimerkkien avulla tutustutaan siihen, millaisia korjauksia vanhoihin rakennuksiin voi tehdä ja pitäisi tehdä. Korjaajan on hyvä tietää siitäkin, mitä ei ainakaan kannata tehdä!

Neuvontapäivien yhteydessä on mahdollista varata henkilökohtainen aika Tapio Pukemalle tiistaina iltapäivästä, keskiviikkona ja torstaina aamupäivästä. Tällöin on mahdollista keskustella oman kohteen erityiskysymyksistä. Aikataulun ja yhteydenottojen määrän puitteissa pyritään järjestämään jopa maastokäyntejä kohteisiin. Yhteydenotot etukäteen projektikoordinaattori Päivi Maggalle  040 180 1501.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Siidan Ealli biras- Elävä ympäristö –hanke ja Lapin ELY-keskus. Järjestäjät jakavat huolen saamelaisalueen vanhan rakennuskannan tulevaisuudesta ja haluavat herätellä ja innostaa omistajia korjaushankkeisiin. Tapahtuma oli viime vuonna ensimmäisen kerran, ja se herätti paljon mielenkiintoa saamelaisalueen vanhojen rakennusten omistajissa. 

Tehtyjen inventointien perusteella on tiedossa, että saamelaisalueella on olemassa vielä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkuvuosikymmenien rakennuskantaa, mutta se on hälyttävän huonokuntoista. Vanha rakennus kertoo oman aikansa elämästä, siitä miten esivanhemmat asuivat ja elivät. Nyt on viimeiset hetket kiinnittää huomiota saamelaiseen rakennusperintöön ja huolehtia sen säilymisestä.

ELY-keskukset myöntävät vuosittain rakennusperinnön hoitoavustuksia sellaisiin korjauksiin, joilla säilytetään rakennuksen kulttuurihistoriallisia arvoja. Viime vuonna saamelaisalueelta haettiin ennätysmäärä rakennusperinnön hoitoavustuksia. ELY-keskuksessa on tehty linjaus, jonka mukaan Lapin alueelle saatavien määrärahojen puitteissa pyritään avustamaan kaikkia avustuskelpoisia kohteita saamelaisalueella.

Siidan rakennusperinnön neuvontapäivät on osa Euroopan rakennusperintöpäivien (ERP) tapahtumia. Se on vuosittainen tapahtuma, joka eri teemojen kautta avaa ovia arvokkaisiin rakennuksiin ja muihin kiinnostaviin kohteisiin ympäri Eurooppaa. Suomessa tapahtumat keskittyvät syyskuun toiseen viikonloppuun. Euroopan rakennusperintöpäivien tarkoitus on lisätä tietoa kulttuuriperinnön monimuotoisuudesta ja erityisesti rakennusperinnöstä sen osana. Tapahtumien avulla herätetään keskustelua sekä edistetään paikallisen rakennusperinnön tuntemusta ja arvostusta.

Lisätietoja:

tarkastaja Tapio Pukema, Lapin ELY-keskus / 040 571 9944

projektikoordinaattori Päivi Magga, Ealli biras –hanke, Siida / 040 180 150

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG