Pääsivu / Tiedotteet / Saamelaismuseosäätiö sanoo irti Skierriä koskevan vuokra- ja yhteistyösopimuksen

Saamelaismuseosäätiö sanoo irti Skierriä koskevan vuokra- ja yhteistyösopimuksen

perjantai 17. Joulukuuta 2010, 09.51

Saamelaismuseosäätiö on tehnyt päätöksen vetäytyä Enontekiön Hetassa sijaitsevasta Skierristä. Päätöksen takana ovat kiinteän aluetoimipisteen ylläpidon tuottamat tappiot. Alueelliselle toiminnalle etsitään uutta yhteistyökumppania.

Saamelaismuseo solmi Skierri-käyntikohdetta koskevan vuokra- ja yhteistyösopimuksen Metsähallituksen kanssa vuonna 2007. Tuolloin avattu Vuovjjuš-perusnäyttely on tuotettu osittain EU-rahoituksella yhteistyössä Metsähallituksen ja enontekiöläisen Johtti Sápmelaččat -yhdistyksen kanssa. Saamelaismuseo omistaa alueen luontoa ja saamelaiskulttuuria esittelevästä perusnäyttelystä 40% ja Metsähallitus 60% pääsylipputulojen jakautuessa samassa suhteessa.

Perusnäyttelyn lisäksi saamelaismuseon on mm. järjestänyt viime vuosina Skierrissä useita vaihtuvia näyttelyitä ja osallistunut Hetan marianpäivien järjestelyihin. Saamelaismuseolla on ollut vuodesta 2007 saakka Skierrissä yksi päätoiminen työntekijä. Vuokra- ja yhteistyösopimus päättyy toukokuun 2011 lopussa ja samalla päättyy myös aluetoimipisteen työntekijän työsuhde.

Vetäytymisen taustalla ovat Skierri-kohteen ylläpidosta ja vuokrista koituvat tuloihin nähden liian suuret menot. Saamelaismuseo tavoitteli kolmen vuoden ajan mm. Skierrin aulatilojen uudistamista mahdollistamaan kaikkien näyttelyiden sijoittamisen yhden pääsylipun taakse, museokauppatoiminnan kehittämistä kohteessa sekä uusia kohdeopasteita, joissa myös museo olisi mainittu. Yhteistyökumppani Metsähallitus ei ollut halukas kohteen yhteisiin kehittämistoimiin. Skierri-kohteen kävijämäärät ovat alhaiset ja ns. ilmaiskävijöiden osuus on korkea Siidaan verrattuna, eivätkä kohteen pääsylipputuotot ole yltäneet odotetulle tasolle.

Saamelaismuseolla ja Metsähallituksella on Siidassa onnistunut yhteistoiminnan malli, jossa museo ja luontokeskus tuottavat palveluita rinnakkain ja tasaveroisesti ja kohde onkin yksi Lapin suosituimmista käyntikohteista. Saamelaismuseo toivoi Skierrin kehittyvän samansuuntaisesti. Skierri-kohteen jatkuva raskas alijäämä ja matkailijamäärien yleinen laskusuunta pakottivat saamelaismuseosäätiön vetäytymispäätökseen.

Vuovjjuš-näyttely tulee kuitenkin säilymään Skierrissä vaikka Saamelaismuseo vetäytyykin vuokralaisen roolista. Saamelaismuseo neuvottelee uusista yhteistyömahdollisuuksista aluetoiminnan jatkamiseksi enontekiöläisen Johtti Sápmelaččat -yhdistyksen kanssa.

Saamelaismuseo saa pääasiallisen rahoituksensa toimintaansa opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Myös Inarin kunta rahoittaa merkittävän käyntikohteen ja kulttuurilaitoksen toimintaa vuosittaisella avustuksella. Saamelaismuseo tarvitsee julkisen rahoituksen lisäksi myös omia tuloja, joita saadaan mm. pääsylippujen ja palveluiden myynnistä sekä museokauppatoiminnasta.

Lisätietoja:
Museonjohtaja Tarmo Jomppanen, puh. 0400 167 806

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG