Pääsivu / Tiedotteet / Saamelaisten kansallispäivää ja Suomen luonnon päivää juhlitaan Siidassa

Saamelaisten kansallispäivää ja Suomen luonnon päivää juhlitaan Siidassa

maanantai 30. Tammikuuta 2017, 10.00

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa satavuotiaan Suomen juhlinta aloitetaan saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2017. Päivä aloitetaan juhlavasti Siidan pihalla lipunnostolla klo 8.50, minkä jälkeen ohjelmaa riittää iltaan saakka. Siida on avoinna klo 8.30–19.00 ja näyttelyihin on vapaa pääsy koko päivän.

Saamelaisten kansallispäivää ja Suomen luonnon päivää juhlitaan Siidassa

Lipunnosto Siidassa/Saamelaismuseo Siida

Aamupäivällä avataan Saamen elävä arkisto Siidan auditoriossa ja sitä esitellään klo 9.30 ja 10.30. Arkistoon on kerätty digitoitua radioarkistoa kolmella saamenkielellä. Kolttasaamelaista kulttuuria esitellään lyhytfilmeillä filmituokioissa klo 12 ja 15.30.

Suomen valtiovarainministeriön asettama Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden juhlarahalautakunta järjestää valtiovarainministeriön valtuuttamana suunnittelukilpailun Saamelaiskulttuuri-juhlarahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta.  Suunnittelukilpailu julkaistaan Siidassa klo 14.15.

Iltapäivällä klo 16 auditoriossa on Älykäs e-sanakirja inarinsaameksi -esittelytilaisuus. E-sanakirja osaa taivuttaa sanoja, tunnistaa tavallisimmat kirjoitusvirheet sekä etsii sanojen käyttöyhteydet kirjoitetusta tekstistä ja se on toteutettu Norjan arktisen yliopiston ja Saamelaiskäräjien yhteistyönä.

Saamen Musiikkiakatemian opiskelijoiden musiikkiesitys kuullaan klo 16.30 Siidan yläaulassa.

Siidan päänäyttelyssä vietetään koululaisten ja opiskelijoiden kutsuvierastilaisuutta klo 13–14.30. Tällä aikavälillä muita vieraita pyydetään tutustumaan vaihtuviin näyttelyihin tai hyödyntämään ravintolan palveluita. Ravintola Sarritista on ostettavissa perinnelounasta jälkiruokatäytekakulla klo 11–15 sekä juhlakahvit kansallispäivän leivonnaisella koko päivän ajan.

Siidan henkilökuntaa on tavattavissa näyttelyissä pitkin päivää. Tule keskustelemaan ja kyselemään näyttelyihin, siidalaisten työhön tai muista sinua kiinnostavista Siidaan liittyvistä asioista.

Juhlapäivä huipentuu Suomen luonnonpäivien ja saamelaisten kansallispäivän yhteiseen revontuliteemaiseen juhlaan Siidan lumiteatterissa. Iltajuhlan ohjelmassa on revontulimultivisio, musiikkia ja tanssia.  Ohjelma alkaa klo 18 ja kestää noin 45 minuuttia. Tilaisuus on ulkona, joten sinne kannattaa pukeutua lämpimästi. Tilaisuudessa tarjoillaan kuumaa juotavaa ja pieni herkku.

Tapahtuman järjestävät Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida yhdessä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen, Inarin kunnan, Yle Sápmin, Saamelaiskäräjien, Norjan arktisen yliopiston Giellateknon ja Oulun yliopiston Giellagas-instituutin, Suomen Rahapajan ja Inarin kansalaisopiston kanssa.

Tarkka ohjelma löytyy siida.fi-sivuston tapahtumakalenterista.

 

Lisätietoja:

Kirsi Ukkonen, erikoissuunnittelija, Ylä-Lapin luontokeskus

0400-479 986 tai kirsi.ukkonen@metsa.fi

Pia Nikula, museoassistentti, Saamelaismuseo Siida

040 621 2663 tai pia.nikula@samimuseum.fi

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG