Pääsivu / Tiedotteet / Siida 20-juhlavuoden ohjelma alkaa Lemmenjoki-luontoilloilla

Siida 20-juhlavuoden ohjelma alkaa Lemmenjoki-luontoilloilla

perjantai 02. Helmikuuta 2018, 14.44

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida Inarissa juhlii tänä vuonna yhteistä 20-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden ohjelma alkaa Lemmenjoki-luontoiltojen sarjalla. Lemmenjoelle valmistuu tulevana kesänä uusi retkeilyreitti, jonka teemana on kulta ja kullankaivuu. Kevään luontoilloissa kultateema saakin tämän vuoksi huomiota.

Siida 20-juhlavuoden ohjelma alkaa Lemmenjoki-luontoilloilla

Retkeilijät Lemmenjoella. Kuva: Kirsi Ukkonen/Metsähallitus

Ensimmäisen luontoillan vetäjinä tiistaina 13.2. ovat Metsähallituksen omat työntekijät, jotka tekevät työtään Lemmenjoen kansallispuistossa. Illan aikana puhutaan yleisesti Lemmenjoesta, Suomen suurimmasta kansallispuistosta. Lemmenjoelle kurkistetaan valokuvien kautta ja kuulaan mm. miksi Lemmenjoen kansallispuisto on olemassa, millaista luontoa sieltä löytyy ja millaista työtä siellä tehdään.

Toisessa luontoillassa tiistaina 20.2. kirjailija ja Lapin kullan asiantuntija Seppo J. Partanen Lapin Kullankaivajain liitosta valottaa Lapin kullan 150-vuotista historiaa. Partanen kertoo mitä tapahtui Inarin Lapissa, kun kultakuume puhkesi 1860-luvun lopulla ja väkeä saapui Ivalojoelle kullankiilto silmissään. Luontoillassa kuullaan myös, miten uusi luku Lapin kullankaivun historiassa alkoi, kun Lemmenjoen useaan kertaan löydetty ja unohdettu kulta löytyi viimeisen kerran kesällä 1945.

Tiistaina 27.2. kolmannen luontoillan puhujana on Paarma Designin koruseppä ja yrittäjä Tytti Bräysy. Hän hyödyntää luonnon vuosituhansia muovaamia kultahippuja ja kertoo kahdesta toisiinsa kietoutuvasta syntyprosessista - omien hippukorujensa ja oman yrityksensä. Bräysyn Lemmenjoen kultamailla dokumentoimat valokuvat avaavat maisemia kullankaivun maailmaan ja Lemmenjoen upeaan luontoon. Luontoillan päätteeksi tutustutaan Bräysyn Tänne syntynyt -näyttelyyn, jossa esitellään hänen työtään, korujaan sekä valokuvia, joissa korut ovat kauniisti luonnossa kuvattuina.

Neljännessä luontoillassa tiistaina 13.3. päästään kurkistamaan kullankaivaja Jukka Kelan tarinoiden myötä kullankaivajan arkeen ja juhlaan Lemmenjoen kultamailla.  Jukka Kela kaivaa kultaa Lemmenjoen kultamaiden Pehkosenkurussa perinteisellä hakku-lapio-ränni-vaskoolimenetelmällä. Kullankaivuun oppi-isinä Kelalla olivat legendaariset kaivajat kuten Nipa Raumala, Miessinmaan Kuvernööri ja Karhu Korhonen.

 

Luontoiltoja vietetään Inarissa Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa tiistaisin klo 18. Pääsyliput luontoiltaan maksavat aikuisille 6 €, 7-17-vuotiaille 3 € ja alle 7-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi. Lisätietoja luontoilloista ja juhlavuoden tapahtumista www.siida.fi.

Metsähallituksen luontokeskus, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0206 39 7740, siida@metsa.fi, www.siida.fi, www.luontoon.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG