Pääsivu / Tiedotteet / Siidan luontokuvatapahtumassa vahvaa ja herkkää, lähellä ja kaukana

Siidan luontokuvatapahtumassa vahvaa ja herkkää, lähellä ja kaukana

perjantai 09. Marraskuuta 2018, 12.01

Luontokuvatapahtuma Camera Borealis tarjoaa katsojille näkökulmia lähiluontoon sekä syrjäisiin erämaihin. Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa uppoudutaan luontokuvan maailmaan viikonlopun verran 16.-18.11.2018. Tapahtuma alkaa Pohjois-Lapin kameraseuran näyttelyn avajaisilla perjantai-iltana ja jatkuu mielenkiintoisilla luontokuvaesityksillä lauantaina ja sunnuntaina.

Siidan luontokuvatapahtumassa vahvaa ja herkkää, lähellä ja kaukana

Peikkojen piilopaikat. Kuva: Kirsi MacKenzie

Lauantaina Camera Borealis käynnistyy vaikuttavalla nuoren kuvaajaan esityksellä. Juha Kauppinen on lappilainen, itseoppinut freelance-kuvaaja. Kauppinen on erityisesti hää-, mainos- ja lehtikuvaaja, mutta lisäksi hän dokumentoi laajasti lappilaista elämänmenoa. Kauppinen on kuitenkin myös luontokuvaaja, jonka Instagram-kuvista välittyy vahva tunnelma. Hänen kuvaesityksensä, Tavoitteeton luontokuvaus eli löytöjä pohjoisesta, luo valkokankaalle juuri näitä voimakkaita väreitä.

Riku Karjalainen tunnetaan toinen toistaan upeammista timelapse-viedeoistaan. Hän ponnisti hetkessä suomalaisten tietouteen abiturienttina muutama vuosi sitten, julkaistessaan Finland-videonsa. Sittemmin katsojia sykähdyttäviä videoita on syntynyt useita. Camera Borealiksessa nähdään kolme Karjalaisen videota sekä luontokuvaesitys videoiden kuvausmatkoilta. Lapin koskemattomat erämaat -video syntyi kolmen kuukauden vaeltamisen jälkeen. Videot eivät ole pelkästään vaellustarinoita, jossa kuljetaan upean luonnon keskellä, vaan se kertoo matkasta omaan itseensä.

Kolmisen vuota sitten Jari Rantapelkonen hurahti luontokuvaukseen, kun inarilainen luonnonkauneus lumosi hänet. Rantapelkonen kokee, että luonnonkauneutta voi nähdä siellä mihin silmä katsoo, jos vain haluaa.  Kaunis luonto - Himmeiden hetkien heijastusten merkityksiä -kuvaesityksessään hän tuokin katsojan silmien eteen luonnon estetiikkaa. Rantapelkosen kuvat syntyvät lähiluonnossa, koska työ Enontekiön kunnanjohtajana tekee pitkille vaelluksille lähtemisen usein mahdottomaksi.

Monelle televisiosta tutuksi tullut luontotoimittaja Kimmo Ohtonen on myös kirjailija ja luontokuvaaja, joka on vaeltanut Suomen metsissä pienestä pojasta lähtien. Luonnon kiertokulku ja eläinlajien käyttäytyminen kiehtovat häntä. Tavoitteenaan hänellä on ymmärtää luontoa. Lauantain esityksessään Ohtonen pohtii tarinoiden ja valokuvien kautta, mitä hän on oppinut luonnolta elämän mittaisen matkansa aikana.

Sunnuntaina Ohtosen toinen esitys vie Huippuvuorten arktiselle saariryhmälle, joka on lunta ja jäätä rakastavalle luontokuvaajalle Suomen luonnon rinnalla rakas paikka. Se on todellinen arktinen erämaa naaleineen, mursuineen ja jääkarhuineen. Kuvaesityksessä pohditaan miten ilmastonmuutos ja ympäristömyrkyt vaikuttavat haavoittuvaiseen arktiseen luontoon.

Viikonlopun ohjelmassa vaihtelevat nuoremman ja kokeneemman kuvaajasukupolven esitykset. Mukana on perinteisiä luontokuvaesityksiä sekä luontokuvauksen uudempaa näkökulmaa ja uudempaa toteutustapaa edustavia esityksiä. Camera Borealis -viikonlopun kokeneimpia luontokuvaajia ovat Lassi Rautiainen ja Martti Rikkonen. Lähiluontoa kuvaavalla Anna-Liisa Pirhosella on takanaan 12-vuotta luontokuvausta ja Kirsi MacKenzien luontokuvaus vei mennessään kymmenisen vuotta sitten.

Lisätietoja ohjelmasta: www.siida.fi/kalenteri

 

Metsähallituksen luontokeskus, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0206 39 7740, siida@metsa.fi, www.siida.fi, www.luontoon.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG