Pääsivu / Tiedotteet / Siidan perhelippu Saamelaisalueen vauvaperheille

Siidan perhelippu Saamelaisalueen vauvaperheille

maanantai 30. Huhtikuuta 2018, 09.34

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida Inarissa juhlii tänä vuonna 20-vuotista yhteistä taivaltaan. Juhliva Siida haluaa tukea lasten kulttuuri- ja luontokasvatusta esimerkiksi lahjoittamalla juhlavuoden aikana Saamelaisalueella syntyneille lapsille perhelipun Siidaan.

Siidan perhelippu Saamelaisalueen vauvaperheille

Riikka ja Eero Morottajan perhe on yksi Saamelaisalueella Siidan perhelipun alkuvuonna 2018 saaneista. Kuva: Roosa Kukkola.

 

- Vauvaperheiden huomioiminen ei ole Siidassa uusi asia, mutta juhlavuonna sen merkitys korostuu. Tämä on jo 4. vuosi, kun perhelippu lahjoitetaan Saamelaisalueella syntyville lapsille. Perinne ei myöskään lopu juhlavuoteen, vaan jatkuu myös tulevina vuosina, kertoo Saamelaismuseon johtaja Sari Valkonen.

- Täällä Siidassa meillä on erityisen tärkeä tehtävä tukea omien lastemme kasvua osana omaa kulttuuriaan sekä vuorovaikutuksessa pohjoisen luonnon kanssa, sanoo Metsähallituksen puistonjohtajan sijaisena toimiva Tarja Tuovinen.

Yksi Siida 20 -juhlavuoden aikana perhelipun saaneista perheistä on inarinsaamelainen Riikka ja Eero Morottajan perhe, johon syntyi alkuvuodesta poikavauva.

- Meidän mielestämme on iloinen asia, että Siidassa muistetaan tuoreita vauvaperheitä. Siida on tuttu paikka ja tulemme sinne vauvan kanssa mielellämme, sanovat tuoreet vanhemmat Riikka ja Eero.

Yksi perhelippu lähti tänä vuonna poikkeuksellisesti myös saamelaisalueen ulkopuolelle, kun sellainen lähetettiin Aaro Niinistön perheelle Mäntyniemeen. 20-vuotias Siida haluaa näin onnitella pienokaista ja hänen vanhempiaan.

Tarina Siidan syntymisestä

Sámi Litto – Saamelaisten yhdistys ry. Perusti Saamelaismuseon Inariin 1959, jolloin alkoi rakennusten ja esineistön keräystyö. Saamelaismuseo avasi ovensa yleisölle kesäkaudeksi 1963. Sen jälkeen Saamelasimuseo toimi vuosikymmenet, Siidan syntymiseen saakka, kesäisin avoinna olevana ulkomuseona.


Metsähallitus suunnitteli aluksi luontokeskuksen rakentamista Lemmenjoelle. Luontokeskus päätyi kuitenkin lopulta Saamelaismuseon kumppaniksi yhteiseen Siidaan. Siida vihittiin käyttöön 27.3.1998.

 

Siida - Saamelaismuseo ja luontokeskus, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, www.siida.fi, siida@samimuseum.fi, siida@metsa.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG