Pääsivu / Tiedotteet / Skábmagovat-elokuvafestivaalin ohjelma julkaistu ja lipunmyynti alkanut

Skábmagovat-elokuvafestivaalin ohjelma julkaistu ja lipunmyynti alkanut

torstai 15. Joulukuuta 2016, 12.55

Skábmagovat-festivaalien ohjelmistosta löytyy maorielokuvien helmiä ja uutta palkittua saamelaista elokuvatuotantoa. Ohjelma on festivaalien kotisivuilla osoitteessa www.skabmagovat.fi. Tiedot elokuvista, näytöksistä ja oheistapahtumista löytyvät sivustolta pohjoissaameksi, suomeksi ja englanniksi. Järjestyksessään 19. Skábmagovat-festivaali järjestetään Inarissa 26.–29.1.2017.

Skábmagovat-elokuvafestivaalin ohjelma julkaistu ja lipunmyynti alkanut

©Skábmagovat

Vuoden 2017 teemana maorit

 

Vuoden 2017 Skábmagovat-festivaaleilla maorit näkyvät vahvasti. Teemakansan elokuvatuotannon nousua takarivistä eturintamaan esitellään näyttämällä muun muassa dokumenttielokuva Hautoa ma! The Rise of Maori Cinema. Dokumentti kertoo siitä, mitä maorielokuva on, mitä ilmiön takana on ja missä sen juuret ovat. Maorien vahvaa polkua alkuperäiskansojen elokuvamaailmassa osoittaa myös Taika Waititin taival Hollywoodiin. Skábmagovat esittää Waititin kirkkaimmat helmet. Mukana on muutenkin rehevä kattaus maorien uutta elokuvaa vahvoista dokumenteista lyhytelokuviin ja hurjaan actioniin. Kattausta täydentää maorilaulaja Moana Maniapoton konsertti lauantaina 28.1.2017.

 

Saamelaisilla juhlavuosi

 

Skábmagovat on maailman vanhimpia alkuperäiskansojen elokuvafestivaaleja. Vuonna 2017 saamelaisten kansallispäivä täyttää 100 vuotta ja saamelainen elokuva 30 vuotta. Merkkivuosia juhlistavat ensimmäinen saamelainen elokuva Tiennäyttäjä (1987) ja uunituore dokumentti Elsa Laula Renbergistä, yhteissaamelaisen hengen varhaisesta innoittajasta. Saamelaisen lyhytelokuvan voimasta kertovat kaksi elokuvaa, jotka palkittiin Toronton imagineNATIVE ‑festivaalilla lokakuussa: Marja Helanderin Dolastallat ja Sofia Jannokin We Are Still Here. Niiden lisäksi Skábmagovat esittää mm. useita lyhytelokuvien maailmanensi-iltoja ja Katja Gauriloffin palkitun dokumentin Kuun metsän Kaisa.

 

 

Lippuja voi ostaa ennakkoon internetistä

 

Ohjelman julkaisun myötä myös lippujen ennakkomyynti on alkanut. Lippuja voi ostaa ennakkoon internetistä osoitteesta www.skabmagovat.fi. Lippujen ennakkomyynti jatkuu 26.1.2017 saakka. Elokuvia esitetään saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa, Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa ja lumesta rakennetussa Revontuliteatterissa. Festivaaliviikolla lippuja voi ostaa Saamelaismuseo Siidasta sekä lisäksi ennen näytöksen alkua Sajoksesta ja Revontuliteatterista.

Skábmagovat-elokuvafestivaalin järjestävät Saamelaistaiteen tukiyhdistys yhteistyössä Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan, saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen, alkuperäiskansojen elokuvakeskus Skábman, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen, International Sámi Film Instituten ja YLE Sápmin kanssa. Festivaalin suojelijana toimii Jenni Haukio.

Lisätietoja:

Jorma Lehtola, taiteellinen johtaja, p. 050 4144349

Anne Kirste Aikio, festivaalijohtaja, p. 040 7681689

Sunna Nousuniemi, tuottaja, p. 040 9666318.

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG