Kuksa, keskikokoinen, Heikki Ranttila

375,00

Uniikisti koristeltu pahkakuksa Heikki Ranttilalta!

Varastossa

Kuvaus

Koristeellisesti kaiverrettu perinteinen pahkakuksa. Kuksan on valmistanut inarilainen Heikki Ranttila. Kuksa on valmistettu perinteisin saamenkäsityön menetelmin.

Kahvassa poronluuta, johon kaiverrettu käsin uniikki kuvio. Mukana myös pieni puusta ja luusta valmistettu lusikka, joka on kiinnitetty kuksaan sisnasta (poronnahka) valmistetulla nyörillä. Kaiverrukset on värjätty perinteisellä menetelmällä, hiilijauheella.

Perinteisestä pahkakuksaa kannattaa vaalia ja hoitaa. Hoidettu ja käytössä oleva kuksa on pitkäikäinen retkikaveri!

Hoito-ohje:

 

Kuksa on keitetty suolassa, joten ennen käyttöä siitä on poistettava suolakerros.

Ennen ensimmäistä käyttökertaa:

·Täytä kuksa kuumalla vedellä (ei kiehuvalla!)

·Anna veden olla noin 2 min ja kaada pois.

·Anna kuksan kuivua yön yli

 

Kahvinjuojille suositellaan kahvikäsittely. Tämä muodostaa suojaavan rasvakalvon, joka sulkee kuksan huokoset.

Tämä suojaa kuksaa halkeamiselta.

 

KAHVIKÄSITTELY:

·Keitä vahva suodatinkahvi ja laita kuksaan pelkästään märät ja lämpimät kahvinpurut.

·Hiero puruja seinämiin niin kauan, että ne ovat kylmentyneet ja kuivat.

·Huuhtele purut pois.

 

Kuksalle EI sovellu:

· Tiskiaineet tai tiskikoneessa peseminen – puu imee kaikki kemikaalit ja vapauttaa niitä juomiin. Pelkällä vedellä huuhteleminen riittää. Huuhtelun jälkeen anna kuksan kuivua ilmavasti.

· Märän kuksan sulkeminen johonkin, missä se ei pääse kunnolla kuivumaan esim. vesitiiviiseen reppuun

· Kiehuvan veden kaataminen – kuksa voi haljeta.

· Älä säilytä kuuman sähkölämmityslähteen lähellä – jos puu kuivuu liikaa, se voi haljeta.

Jos kuksasta ei juoda kahvia, voi toisinaan laittaa auringonkukkaöljyä kuksan ulkopinnalle.

Kuksa pysyy hyvänä, kun sitä käytetään ahkerasti! Älä siis suotta säästele kuksaa, vaan ota se retkille mukaan.