taiteellinen kuva

Kaamosmaisemia – Skábmaduovdagat näyttelyn avajaiset

Lauantai 12.10.2024 klo 14

Kaamosmaisemia – Skábmaduovdagat on kaamoksen maisemista syntynyt ääni- ja liikemaisemien kokonaisuus. Näyttely koostuu taiteellisista lyhytelokuvista, joissa kaamos tuodaan esiin subjektiivisina kokemuksina. Työryhmä on työskennellyt intensiivisesti elokuvien parissa Inarissa vuoden 2023 lokakuusta vuoden 2024 maaliskuuhun. Teoksissa yhdistyy tanssi-, video- ja äänitaide, ja kun näyttely käsittelee pimeyttä myös mielen sisäisenä ilmiönä, antaa se mahdollisuuden vierailijalle heijastella omia mielen syvyyksiään. Kaamosmaisemia – Skábmaduovdagat -näyttelyn kaikille avoimet avajaiset ovat 12.10. klo. 14. Näyttely on esillä Siidassa 28.01.2025 saakka.

Moni kaamoksen keskellä elävä ei koe vuodenaikaa pimeänä, vaikka se usein sellaisena kuvaillaankin. Katsoja saakin kokea näyttelyssä kaamoksen muutoksineen ja vivahteineen inarilaisten tekijöiden taiteellisen maisemoinnin kautta. Työryhmä toteaakin seuraavaa: ”Pimeys loi turvan olla se kuka minä olen, joskus osa oivaltamista on se, että voi tanssia täysillä täydenkuun alla.”

Työryhmään kuuluvat Janita Rantanen, Sunna Nousuniemi – Radio-Juhani Sunná Máret, Sakari Maliniemi, Tomi Lampinen ja Nicholas Francett.

Näyttelyn tuottaa Saamelaismuseo Siida ja työskentelyä on tukenut Koneen Säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Inarin kunta ja International Sámi Film Institute.

 

Lisätietoja näyttelystä:

vs. Näyttelyamanuenssi Konsta Verta, 040 149 5866, konsta.verta(at)samimuseum.fi

Työryhmän koollekutsuja Janita Rantanen, janita.m.rantanen(at)gmail.com