Tutustu kolttasaamelaisten kulttuuriin ja historiaan Kolttien Perinnetalossa

Saamelaismuseolla on toimintaa myös kolttasaamelaisen kulttuurin keskuksessa Sevettijärvellä, jossa sijaitsee Kolttien Perinnetalo. Perinnetalossa ja sen pihapiirissä sijaitseva ulkomuseossa kerromme kolttasaamelaisten historiasta ja esittelemme asuin- ja rakennustapoja kahdelta eri aikakaudelta. Perinnetalo on myös tärkeä kohtaamispaikka kyläläisille.

Ketä ovat kolttasaamelaiset?

Kolttasaamelaiset kuuluvat itäsaamelaisiin sekä kielensä että perinteidensä puolesta. Uskonnoltaan he ovat ortodokseja. Kolttasaamelaisten alkuperäiset asuinsijat ovat nykyisen Venäjän, Suomen ja Norjan alueilla, joista suuren osan Suomi menetti toisessa maailmansodassa Neuvostoliitolle. Toisen maailmansodan seurauksena Suonikylästä (Suõʹnnʼjel) evakkoon joutunet kolttasaamelaiset asutettiin Sevettijärvi – Näätämö -alueelle vuoden 1949 aikana.
Lisätietoa kolttasaamelaisista löydät Kolttaelämää-verkkonäyttelystä.

Kolttien Perinnetalo

Suomen valtio teetti evakkoon joutuneille koltille taloja, joissa oli pyritty huomioimaan kolttien rakennusperinteet. Kolttien Perinnetalo on jälleenrakennuskauden aito kolttatila ulkorakennuksineen. Perinnetalon rakennukset teetettiin alkujaan Kirakkajärvelle, mutta tila jäi asuttamatta. Tyhjillään olleet rakennukset siirrettiin nykyiselle paikalleen 1990-luvun alussa.
Perinnetalossa on näyttely, joka esittelee kolttasaamelaisten historiaa ja nykypäivää esinein, valokuvin ja käsitöin.

Ulkomuseoalue

Perinnetalon pihapiiriin tehtiin vuonna 2007 ulkomuseoalue, joka on Suonikylän aikaisen kesäpaikan rekonstruktio. Rakennukset on tehty pääosin kirjallisten kuvausten, säilyneen kuvamateriaalin ja muistelusten perusteella.
Ulkomuseoalueella on nähtävillä mm. asuinrakennuksia, niliaitta, savusauna ja perinteinen kolttasaamelainen juuriommelvene.

Museokauppa

Perinnetalossa on pieni museokauppa, josta voi ostaa paikallisia käsitöitä, koruja, matkamuistoja, kirjallisuutta sekä musiikkia. Kaupan valikoimassa on myös ortodoksiseen uskontoon liittyviä tuotteita.

Vierailu

Perinnetalo on erinomainen käyntikohde matkalla Pohjois-Norjaan. Sevettijärvelle on arkipäivisin linja-autoyhteys Inarista.
Kolttien Perinnetalo on avoinna kesäisin.
Vuonna 2024 avoinna 25.6.  28.9. ti-la klo 11-17 (su-ma suljettu)
Perinnetaloon on vapaa pääsy ja siellä on mahdollisuus opastettuun kierrokseen.

Ulkomuseoalueella voi vierailla myös talvisin, mutta siellä ei ole talvikunnossapitoa.

Perinnetalon yhteystiedot

Nuõrttsaa’mi Ä’rbbvuõttpõrtt – Kolttien Perinnetalo
Käyntiosoite: Kolttien Perinnetalo, Sevettijärventie 9041, 99930 SEVETTIJÄRVI
Puh. 0400 373015
Email: kolttaperinnetalo(at)samimuseum.fi
Postiosoite: Kolttien Perinnetalo c/o Saamelaismuseo Siida, Inarintie 46, FI-99870 INARI

Lisätietoja
Saamelaismuseo Siida, puh. 0400 898 212, siida(at)samimuseum.fi