drone ja kaksi henkilöä ruohokentällä

Virtuaalinen Saamenmaa (VISA) -hanke Hetassa

Tiistai 22.10.2024 klo 14.30

Saamelaismuseo Siida järjestää yhteistyössä Enontekiön kunnan sekä Porisevat porstuat ja pohjoiset kulttuurimaisemat-hankkeen kanssa kaikille avoimen 2-osaisen tilaisuuden Hetan kirkonkylällä tiistaina 22.10. Tilaisuudessa tutustutaan Saamelaismuseo Siidan VISA-hankkeeseen, joka tutkii 3D:n hyödyntämismahdollisuuksia museotyössä. Rakennusperinnön ammattilaiset ovat jututettavina esimerkiksi rakennusperintöneuvonnan ja mahdollisten avustusten tiimoilta sekä Granqvistin taloon liittyen kartoitetaan muistitietoa.

Ohjelma:

Klo 14.30  Granqvistin talolla dronemallinnosta, kokoontuminen kirkon alaparkkipaikalle. Säävaraus!

Klo 16-16.45 hanke-esittelyt ja rakennusperintöneuvontaa, koulun auditoriossa, käynti kirjaston kautta. Kahvitarjoilu.

Kaikille avoimet tilaisuudet.

Mitä 3D-mallintaminen museotyössä voi tarkoittaa? Tapahtuma tarjoaa kysymykseen konkreettisia vastauksia. Tapahtuma alkaa Granqvistin talon pihapiirissä järjestettävällä työnäytöksellä, jossa kokonainen kulttuuriympäristökohde mallinnetaan dronen avulla sään salliessa. Kokoontuminen klo 14.30 kirkon alaparkkipaikalle. Mikäli tuuli on yli 10 m/s tai maassa on lunta, tapahtumaosio peruuntuu. Rakennetun kulttuurihistorian näkökulmasta Granqvist on Enontekiön arvokkainta kulttuuriperintöä, se on muun muassa inventoitu LKYT-inventoinnissa, mainittu Lapin rakennusperintö v. 1984 julkaisussa sekä Enontekiön kulttuuriympäristöohjelmassa.

Tapahtuman toinen osa toteutetaan klo 16 alkaen koulun auditoriossa, jonne käynti kirjaston kautta ja jossa esitellään hanketta jo tehtyine toimenpiteineen. Käytännössä tutustutaan hankkeessa käytettävään tekniikkaan ja nähdään esineistä ja kulttuuriympäristökohteista tehtyjä mallinnoksia, näin piipahdetaan esimerkiksi ulkomuseollamme Inarissa. Tilaisuudessa restaurointimestari Marko Korkeasalo kertoo Saamelaismuseo Siidan alueellisen vastuumuseon korjausrakentamisen neuvontatyöstä. Esittelyssä on myös Porisevat porstuat ja pohjoiset kulttuurimaisemat-hanke. Tapahtuman molemmat osiot ovat itsenäisiä kokonaisuuksia. Jos ensimmäinen osio peruuntuu tai jos molempiin ei pääse niin toiseen kannattaa siltikin osallistua.

Porisevat porstuat ja pohjoiset kulttuurimaisemat on koko Lapin alueella toimiva kulttuuriympäristöhanke, jonka tavoitteena on muun muassa tallentaa paikkoihin ja kulttuurihistoriallisesti merkittäviin rakennuksiin liittyviä tarinoita ja paikallista muistitietoa. Hetassa hanke kartoittaa minkä verran ja millaista muistitietoa Enontekiön kuntalaisilla on Granqvistin talosta. Onko sinulla tietoa talon historiasta tai muistoja taloon liittyen? Tule paikan päälle muistelemaan ja jutustelemaan tai ota yhteyttä projektipäällikkö Isaan.

VISA-hankkeen aikana kartoitetaan yhteisön ajatuksia ja ehdotuksia saamelaisen kulttuuriperinnön digitaalista saatavuutta koskien, eritoten 3D:n hyödyntämisen näkökulmasta. Tule kertomaan arvokas mielipiteesi.

Tervetuloa!

Järjestäjät: Saamelaismuseo Siida, Enontekiön kunta ja Porisevat porstuat ja pohjoiset kulttuurimaisemat-hanke

Lisätietoja VISA-hanke:

Konsta Verta, 040 149 5866, konsta.verta(at)samimuseum.fi
Pia Nikula, 040 621 2663, pia.nikula(at)samimuseum.fi

Muistelukset Granqvistin taloon liittyen sekä lisätietoja Porisevat porstuat ja pohjoiset kulttuurimaisemat-hanke:

Isa Tuuri, 0408266620, isa.tuuri(at)pohjoisinlappi.fi

Euroopan unionin rahoittama -logoporisevat porstuat -hankkeen logot