Saamen kielten viikon logo

Ǩiõllneäʹttel / Kielâokko / Giellavahkku / Saamen kielten viikko / Sámi language week

Lokakuu 2024

Me Siidassa olemme mukana Saamen kielten viikossa. Saamen kielten viikolla olet aiemmin päässyt kanssamme muun muassa makustelemaan saamenkielisiä sanoja, innostumaan Retkietiketti-näyttelyyn liittyvistä saduista, tutustumaan Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme päänäyttelyymme sekä näköalapaikalle ihastelemaan saamelaisyhteisön itsensä valitsemia esineitä, jotka ovat päänäyttelyssämme esillä. Mitä erityistä nyt keksimmekään? Se selviää osallistumalla Saamen kielten viikkoon.

Saamen kielet ovat tärkeitä yksitäiselle kielenkäyttäjälle, saamen kansalle ja myös suomalaiselle yhteiskunnalle. Saamen kielet toimivat viestinnän välineenä ja ne ovat osa identiteettiä, kulttuuriperintöä ja yhteenkuuluvaisuutta. Oman kielen näkyminen arkipäivässä on tärkeää saamen kielten käyttäjille, saamen kielten asemalle, yhteenkuuluvuuden tunteelle.  

Saamen kielten näkyminen osoittaa kielen hyväksyntää yhteiskunnassa. Saamen kielten viikko on järjestetty vuodesta 2019 lähtien joka vuosi lokakuussa viikolla 43. Saamelaiskäräjät toteuttaa Saamen kielten viikon yhteistyössä Ruotsin ja Norjan Saamelaiskäräjien kanssa. 

Saamen kielten viikon tavoitteena on saada saamen kielille huomiota, näkyvyyttä ja kuuluvuutta kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.