Hybridiluento: Sininen, punainen, keltainen – historiallinen väriainekauppa ja paikalliset luonnonvärit
Tiistai 8.4.2025 klo 17
Tiistai 8.4.2025 klo 17
Tervetuloa luennolle, linkki löytyy Lue lisää-painikkeen takaa heti esittelytekstin alusta. Luennon tallenne tulee löytymään Siidan tapahtumasivulta ”Hybridiluentosarja: Arkeologisia tekstiilejä ja luonnonvärejä Lapista – historiaa ja uusia tutkimustuloksia”-tapahtuman alta aina kyseisen luentoesittelyn yhteydestä. Tallenne on katseltavissa luennon jälkeen keskiviikosta maanantaihin.
Luennolle pääset mukaan tästä
Viimeistään 1700-luvulla tuotiin Tornioon ulkomaisia väriaineita, kuten krappia ja indigoa. Näillä voitiin värjätä tekstiilejä siniseksi ja punaiseksi. Historiallisten lähteiden mukaan koivun kuori ja rätvänän juuret antoivat punaruskeita sävyjä. Lisäksi Lapin luonto tarjosi hyviä keltaisen värin lähteitä. Yksi niistä oli vaivaiskoivu, jonka väriä kehuttiin kaikkein kauneimmaksi. Mitä muita värejä pohjoisen luonto on tarjonnut? Entä miltä näyttää käytännön värjäyskokeiden avulla on laadittu Ylä-Lapin luonnonväripaletti? Luennoitsijana FT arkeologi Krista Wright.
Luennot järjestetään hybridinä eli niitä voi seurata joko paikan päällä Siidassa tai etäyhteydellä. Krista Wright luennoi Siidassa. Luennot ovat tiistaisin klo 17-18. Luento on suomenkielinen ja linkki luennolle löytyy esittelyn alusta sosiaalisen median kanavilta. Luennoille on ilmainen sisäänpääsy. Luentosarjan järjestää Saamelaismuseo Siida.
Kuva: Krista Wright
***
Luentosarjassa käsitellään pohjoista tekstiiliperinnettä useasta eri näkökulmasta. Lapin alueelta on löydetty 1400–1700 luvuille jKr. ajoittuvia tekstiililöytöjä, joihin liittyvästä tutkimuksesta ja tutkimustuloksista kerrotaan luentosarjan ensimmäisellä kerralla. Osa tutkituista tekstiileistä on ollut värillisiä ja niissä on havaittu erilaisia punaisia ja sinisiä luonnonvärejä, joista osa voi olla paikallisen luonnon antimia ja osa tuontivärejä. Toisella luentokerralla tarkastellaan perinteisiä keinoja värjätä punaista väriä lepänkuorella ja lepänkuoriväriin liittyviä uskomuksia. Luonnonvärejä on tuotu Lappiin usean vuosisadan ajan. Menneisyyden värjäysperinteessä ovatkin saattaneet kohdata sekä tuontivärit että paikallisen luonnon tarjoamat värit. Tähän teemaan luodaan katsaus tässä viimeisellä luentokerralla.
Lisätiedot: Yhteisötyövastaava Pia Nikula, pia.nikula(at)samimuseum.fi, p. 040 621 2663