Lapin vanhimmista kangaslöydöistä uutta tietoa
- 25.10.2024
- Tiedote
Sodankylästä Sompiojärven laidalla sijaitsevan Juikentän arkeologiselta kohteelta löytyi vuoden 1962 tutkimuskaivauksissa kaksi villakankaan palaa. Kankaat ovat olleet pari viime vuotta aktiivisen tutkimuksen kohteena. Kangaslöydöt on nyt radiohiiliajoitettu ja niiden iäksi on saatu noin 600 vuotta. Kankaat on kudottu 1400-luvulla jKr., eli ne ajoittuvat keskiaijalle. Juikentän löydöistä on hiljattain tutkittu myös metalliesineiden sisältämät alkuaineet ja turkislöytöja tutkitaan parhaillaan.
Lapin alueen arkeologiset tekstiililöydöt ovat erittäin harvinaisia. Tällä hetkellä Sodankylän Juikentän kankaat ovatkin Lapin alueen vanhimmat kangaslöydöt. Ne ovat samalla myös Suomen pohjoisimmat indigotiinia eli sinistä väriainetta sisältävät kangaslöydöt. Savukosken Mukkalasta ja Enontekiön Markkinasta löytyneet tekstiilijäänteet ovat noin 200 vuotta nuorempia.
Kankaiden ennallistukset Saamelaismuseo Siidaan
Saamelaismuseo Siida on valtakunnallinen vastuumuseo erikoisalanaan saamelaiskulttuuri ja alueellinen vastuumuseo kulttuuriympäristötehtävissä saamelaisten kotiseutualueella. Siidassa Inarissa on lokakuusta 2024 alkaen pienoisnäyttely, jossa on nähtävillä ennallistuksia kankaista, lankoja ja tekstiilityövälineitä, jotka liittyvät Juikentän löytöjen tutkimiseen.
Arkeologi FT Krista Wright on analysoinut Juikentän arkeologisten tekstiilien langat, kangasrakenteet ja villakuidut. Arkeologiset kankaat ovat erittäin hauraita. Siksi tekstiililöytöjä tutkitaan lähinnä mikroskoopin avulla sekä analysoimalla pieniä kuitunäytteitä. Juikentän kankaat ovat ripsityyppistä villapalttinaa, mikä oli tyypillinen kangasrakenne keskiajalla. Kankaissa oli kuitenkin lukuisia erityispiirteitä, joiden selvittäminen vaati alkuperäisiä vastaavien kangasennallistusten kutomista.
Siidassa nähtävillä olevat tutkimuskankaat on kutonut kutojamestari Hannele Köngäs. Kankaat on kudottu keskiaikaistyyppisillä pyöräspuilla. Loimi- ja kudelangat on kehrätty käsin värttinällä erisuuntaisiksi vastaamaan Juikentän kankaiden lankoja. Tutkimus ja ennallistukset tehtiin tekstiilitutkimukseen erikoistuneen Agnes Geijerin säätiön myöntämän apurahan turvin.
Juikentän kankaat kertovat Lapin kauppayhteyksistä
Uusissa tutkimuksissa on selvinnyt, että Juikentän kankaiden villa vastaa laadultaan hienoa keskiaikaista englantilaista villaa. Se oli aikakautensa tärkeimpiä kauppatavaroita Euroopassa. Kankaat on värjätty tummansiniseksi morsinkokasvilla. Ne ovat olleet aikoinaan varsin komeita, vaikka ovatkin nykyään tummanruskeita oltuaan maaperässä vuosisatoja.
Juikentän kankaiden kudontapaikka on ollut todennäköisesti joko Englannin, Alankomaiden tai Saksan alueilla, jotka olivat 1400-luvun tärkeitä tekstiilituotannon keskuksia. Etenkin Hansakauppiaat välittivät kankaita ympäri itämerenpiiriä. Sininen väriaine lienee tuotettu Saksassa, jossa morsinkokasvia viljeltiin laajalti. Juikentältä on löytynyt myös Pohjois-Saksassa valmistettuja pöytäveitsiä, mikä myös kertoo laajasta ja aktiivisesta keskiajan kauppaverkostosta. Sodankylän Sompion kautta kulki Ruijanpolku, joka oli Jäämeren ja Perämeren yhdistävä kulkuväylä. Juikentälle villapalttinakankaat ovat siten voineet kulkeutua historiallisia kauppareittejä pitkin idän, lännen tai pohjoisen suunnalta.
Lisätietoja
Intendentti Eija Ojanlatva, Saamelaismuseo Siida, eija.ojanlatva(at)samimuseum.fi
Tutkija FT Krista Wright, Helsingin yliopisto, krista.wright(at)helsinki.fi