Vasen puoli värikuvaa mäntymetsässä kulkevasta polusta, jolla kulkee ihminene. Oikealla puolella mustavalkoinen kuva samannäköisestä paikasta. Myös siinä on plku ja ihminen.

Erkki Mikkolan jalanjäljillä – Maisemia 100 vuotta sitten ja nyt

4.10.2023–19.5.2024

Miten ympäristömme on muuttunut sadassa vuodessa? Se selviää, kun asetamme vierekkäin samasta maisemasta sadan vuoden välein otetut valokuvat. Valokuvanäyttelyssä ovat nähtävillä Erkki Mikkola vuosisata sitten ikuistamat maisemat ja Tapio Tynyksen sekä Pertti Turusen muutaman viime vuoden aikana uudelleen kuvaamat samat kohteet.

Maantieteilijä, geologi ja valokuvaaja Erkki Mikkola kuvasi Inarin ja Utsjoen aluetta sekä Sompion kyliä geologin työnsä lomassa 1920- ja 1930-luvuilla. Ivalolainen valokuvaaja Tapio Tynys löysi kuvat Finna.fi-digitaalisesta arkistosta, ja innostui kuvaamaan samat maisemat uudelleen yhdessä Pertti Turusen, toisen ivalolaisen valokuvaajan kanssa.

Mikkolan kuvaamien paikkojen löytäminen itsessään on ollut seikkailua ja salapoliisityötä vailla vertaa. Kuvaparit kertovat kuinka ihmisen toiminta ja nykyinen lämmin ilmastojakso ovat muuttaneet maisemaa.

Näyttelyn järjestää Ylä-Lapin luontokeskus Siida.