Taitaen tehdyt – sydämellä solmitut

16.4. -2.6.2019

Saamenkäsityöntekijä Birit-Anni Lehtolan, Niillasaš Biret Biret-Ánne (1931–1996) käsityökokoelma lahjoitettiin Saamelaismuseo Siidaan saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2019. Saamelaismuseon tuottama Taitaen tehdyt – sydämellä solmitut -näyttely esittelee Birit-Anni Lehtolan taidokkaita käsitöitä. Näyttely on esillä 16.4. – 2.6.2019 Siidan yläaulassa.

Taitaen tehdyt – sydämellä solmitut -näyttelyssä nähdään makupaloja Birit-Anni Lehtolan käsityökokoelmasta, joka sisältää sekä tekstiilejä että kovia esineitä. Birit-Anni Lehtolan esineistön harvinaisuuksia ovat taidokkaasti tehdyt pahka- ja luuesineet.  Saamelaiset sarvi- ja luutyöt ovat pääsääntöisesti näyttävästi koristekuvioituja ja Birit-Annin koristekaiverruksien herkkä kädenjälki on ihastuttavaa. Saamelaismuseo Siidan kokoelmissa ei ole juurikaan naisten valmistamia kovia käsitöitä ja siksi kyseessä oleva lahjoitus on merkittävä.

Birit-Anni Lehtola (os. Pieski) muutti Karigasniemeltä Inariin 1940–50 -lukujen vaihteessa ja aloitti työskentelyn oikolukijana Sábmelaš-lehden painossa. Samassa painotalossa työskenteli myös inarilainen Teuvo Lehtola ja he avioituivat vuonna 1952. Nelilapsisen perheen arjen ohessa Birit-Anni teki käsitöitä, hän esimerkiksi neuloi vanttuita ja solmi taidokkaasti silkkejä.

Tytär Irma Lehtola muisteli, että äidin käsitöiden tekeminen näkyi leimallisesti kotona, koska töitä riitti aina ja erityisesti joulun lähestyessä tahti vain kiihtyi.

Kun Birit-Annin ja Teuvon lapset olivat lähteneet maailmalle, oli Birit-Annilla aikaa ja halua oppia puu- ja luutöiden tekeminen. Saamelaisalueen koulutuskeskuksen kurssien avulla kovat materiaalit tulivat hänelle tutuiksi.

Birit-Anni oli myös mukana Sábmelaš Duoddjárat – Saamelaiset käsityöntekijät -yhdistyksen toiminnassa sen perustamisesta 1975 lähtien ja toimi vuosina 1990–1994 myös yhdistyksen puheenjohtajana.