Vasen puoli värikuvaa mäntymetsässä kulkevasta polusta, jolla kulkee ihminene. Oikealla puolella mustavalkoinen kuva samannäköisestä paikasta. Myös siinä on plku ja ihminen.

Luontoilta ja näyttelyn avajaiset: Erkki Mikkolan jalanjäljillä

Tiistaina 3.10.2023 klo 18.00

Tapio Tynyksen ja Pertti Turusen kuvakatsaus tuo nähtäväksi maiseman muutokset viimeisten 100 vuoden aikana. Luontoilta on samalla Erkki Mikkolan jalanjäljillä – Maisemia 100 vuotta sitten ja nyt -näyttelyn avajaistilaisuus.

Maantieteilijä, geologi ja valokuvaaja Erkki Mikkola kuvasi Inarin ja Utsjoen aluetta sekä Sompion kyliä geologin työnsä lomassa 1920- ja 1930-luvuilla. Ivalolainen Tynys löysi kuvat Finna.fi-digitaalisesta arkistosta, ja innostui kuvaamaan samat maisemat uudelleen valokuvaaja Pertti Turusen kanssa. Tapio Tynys kokosi valokuvanäyttelyyn Erkki Mikkolan vuosisata sitten ikuistamia maisemia, ja toi rinnalle uudet kuvat nykypäivän tilanteesta. Kuvaparit kertovat kuinka ihmisen toiminta ja nykyinen lämmin ilmastojakso ovat muuttaneet maisemaa.

Mikkolan kuvaamien paikkojen löytäminen itsessään on ollut seikkailua ja salapoliisityötä vailla vertaa. Niistä kuullaan luontoillassa monta kutkuttavaa tarinaa.

Luontoillan päätteeksi tutustutaan näyttelyyn.

Luontoiltaan on vapaa pääsy.