Luontoilta: Talvet lyhenevät ja paljakat pensoittuvat

Tiistai 31.3.2020 klo 18-19.30

Radion luontoilloista tuttu lintututkija Pertti Koskimies Siidan luontoillassa

Ilmasto lämpenee nopeammin kuin miljooniin vuosiin. Talvet lyhenevät ja lumiolot muuttuvat. Valkoisissa talvipuvuissaan riekko ja kiiruna loistavat kuin lamppu petojen silmiin, kun lumentulo viivästyy. Kanalintujen on vaikeampi kaivautua kieppiin ja pöllöjen saalistaa myyriä, kun vesisateet ja pakkaset vuorottelevat. Keväiden aikaistuessa kasvit ja hyönteiset kehittyvät aikaisemmin, mutta kaukomaiden muuttolinnut saapuvat entisellä aikataululla, jota säätelee valo. Ravintohuiput ehtivät mennä, ennen kuin poikaset kuoriutuvat.

Männiköt kiipeävät ylemmäs tunturin rinteille ja koivikot peittävät avoimet paljakat. Eteläiset metsälinnut valtaavat uutta alaa mutta pohjoisten tunturi- ja suolintujen, kylmyyteen ja lumeen sopeutuneiden Lapin omimpien siivekkäiden on paettava kohti pohjoista – jossa Jäämeri salpaa tien.

Lintututkija, tietokirjailija ja luontoasiantuntija Pertti Koskimies kertoo luontoillassa, kuinka Lapin tutuille talvi- ja muuttolinnuille käy, kun ilmasto ja elinympäristöt muuttuvat.

Liput: 6€/aikuiset, 3€/lapset 7-17v, lapset alle 7v veloituksetta

Tervetuloa!