Etualalla sisnanahkasta tehty naisten käsilaukku, kuvan keskellä on saamelaismiehen yllä oleva punainen, koristeltu nahkavyö

Nu lahka dat mii guhkkin – Saavutettava saamelainen kulttuuriperintö

Tiistai 10.9.2024 klo 16-19, Oulun taidemuseo

Miten ja keiden toimesta saamelaista kulttuuriperintöä tallennetaan? Kuinka päästä käsiksi tallennettuihin aineistoihin? Entä voiko tallennustyöhön osallistua itse? Syyskuussa kokoonnutaan yhteen elävän saamelaisen kulttuuriperinnön ja sen tallentamisen äärelle. Tapahtumassa on mahdollisuus tutustua erilaisiin tallennushankkeisiin, kuten Saamelaismuseo Siidan VISA – Virtuaalinen Saamenmaa hankkeeseen ja Finna.fi -hakupalvelun pohjoissaamenkieliseen käyttöliittymään. Lisäksi on mahdollisuus kuulla Oulun yliopiston Giellagas-instituutin toiminnasta, Saamelaisesta kulttuuriarkistosta sekä opiskelija-ainejärjestö Giekun kuulumisia. Illan aikana esittäytyy saamelainen psykososiaalisen tuen yksikkö Uvjj – Uvjâ – Uvja ja paikan päällä on myös totuus- ja sovintokomission sekä Oulu Sámit-yhdistyksen edustajat. Tervetuloa Oulun taidemuseolle!

Oulun taidemuseon Satula-tila, 1.krs.
Tapahtumaan vapaa pääsy ja siellä on kahvitarjoilu.

Museoillan järjestävät yhteistyössä Oulun kulttuurisäätiön Rajaton saamelaiskulttuuri-hanke, Oulun yliopiston Giellagas-instituutti, Saamelaismuseo Siida, Pohjois-Pohjanmaan museo ja Oulun taidemuseo. Tapahtuma on jatkumoa tammikuiselle yhteisölliselle saamelaisillalle, joka käynnisti Oulun museoiden, Oulun kulttuurisäätiön ja saamelaisyhteisön välisen vuoropuhelun ja yhteistyön.

Kuva: Sanna Krook/Oulu2026

Lisätiedot Saamelaismuseo Siidan osalta: Pia Nikula, 040 621 2663, pia.nikula(at)samimuseum.fi

Oulu2026: Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Kulttuuriohjelmaan kuuluu myös laaja saamelaiskulttuurin kokonaisuus, jonka osana Oulun taidemuseo täyttyy saamelaisella taiteella ja duodjilla heti tammikuussa 2026. Valtioiden ja saamelaisalueen rajat ylittävä yhteistyö saamelaiskulttuurin parissa on aloitettu vuonna 2023, ja monenlaisia tapahtumia toteutetaan jo ennen kulttuuripääkaupunkivuotta.

Oulun yliopiston Giellagas-instituutti on Oulun yliopiston yksikkö, jolla on valtakunnallinen vastuu saamen kielen ja saamelaisen kulttuurin opetuksesta ja tutkimuksesta Suomessa. Oppiaineina ovat koltansaamen, inarinsaamen ja pohjoissaamen kieli sekä saamelainen kulttuuri. Giellagas-instituutissa toimii myös Saamelainen kulttuuriarkisto, jossa säilytetään runsasta kulttuuri- ja tutkimusaineistoa. Arkisto palvelee saamen kielten ja kulttuurin opetusta ja tutkimusta, minkä lisäksi kokoelmat tukevat saamen kielten ja kulttuurin elvyttämistä ja vahvistamista.

Inarissa toimiva Saamelaismuseo Siida on valtakunnallinen vastuumuseo, jonka erikoisalana on saamelaiskulttuuri. Valtakunnallisen vastuumuseon tehtävänä on muun muassa toteuttaa valtakunnallista museotoimintaa erikoisalallaan; kehittää ja edistää kulttuuriperintö­työtä ja museoiden yhteistyötä erikoisalallaan; toimia erikoisalansa kulttuuriperinnön valtakunnallisena asiantuntijana ja ylläpitää ja edistää erikoisalansa kansainvälisiä yhteyksiä. Saamelaismuseo Siidan tavoitteena on jalkauttaa yhteisöllinen työ myös saamelaisalueen ulkopuolelle. Tänä vuonna Saamelaismuseo on valittu sekä Vuoden eurooppalaiseksi museoksi että vuoden museoksi Suomessa.

Pohjois-Pohjanmaan museo on Oulun alueella toimiva kulttuurihistoriallinen museo ja Pohjois-Pohjanmaan alueellinen vastuumuseo. Sen yhteyteen kuuluu myös erikoismuseoita. Museon henkilökunta työskentelee tällä hetkellä väistötiloissa, ja uusitut näyttelyt avataan Oulun Myllytullin kaupunginosaan valmistuvassa uudisrakennuksessa vuonna 2026. Museon ParasRakas museo -hankkeessa monenlaiset ihmiset pääsevät mukaan suunnittelemaan uuden museon toimintaa. Museon saamelaista alkuperää olevaa esineistöä on vaiheittain palautettu Saamelaismuseo Siidalle tammikuusta 2024 lähtien.

Oulun taidemuseon ohjelmiston keskiössä on alueellisuus ja nykytaide. Näyttelyohjelmiston rinnalla kulkee eri-ikäisille suunnattu tapahtumaohjelmisto. Oulun taidemuseo ylläpitää Oulun kaupungin kokoelmaa sekä hallinnoi useita pienempiä lahjoituskokoelmia. Alueellisena vastuumuseona Oulun taidemuseo palvelee ja neuvoo Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueiden kuntia ja kaupunkeja, paikallisia museoita, yhteisöjä sekä yksityishenkilöitä kuvataiteeseen ja visuaalisen kulttuuriperintöön liittyvissä asioissa. Taidemuseo ja Oulu2026 toteuttavat alkuvuoden 2026 saamelaisen näyttelykokonaisuuden tiiviissä yhteistyössä.