Pohjolan arkea – Pohjoisen luonnon eläimet arkielämän pyörteissä

Ylä-Lapin luontokeskus Siidan uusin vaihtonäyttely, Pohjolan arkea – Pohjoisen luonnon eläimet arkielämän pyörteissä, koostuu pienoisveistoksista joissa pohjoisen luonnon eläimet ovat ottaneet ihmisen arkiset askareet omakseen. Sirpa Männyn käsissä muotoutuneet tarinalliset veistokset saavat mielikuvituksen lentämään, mikä mahtaa olla tarua ja mikä totta?

Sirpa Mänty on toiminut kuvittajana 1990-luvulta lähtien ja tehnyt urallaan kuvitusta paljon esim. suomen- ja saamenkielisiin satu- ja oppikirjoihin. Koulutukseltaan hän on FM etnologi ja AMK muotoilija. Pohjoinen luonto on aina ollut vahvasti läsnä hänen töissään kautta linjan. Portfolio Sirpa Männyn kuvitustöihin liittyen löytyy Kuvittajat Ry:n nettisivuilta.

Viime vuosina Sirpa Männyn työn painopiste on siirtynyt muotoilun puolelle. Nämä nyt näyttelyssä esiteltävät pienoisveistokset kuuluvat nukketaiteen piiriin. Jokaisen näyttelyssä olevan hahmon rakenne on suunniteltu erikseen. Työn kulkuun ovat vaikuttaneet materiaalien ja kankaiden ominaisuudet sekä suunniteltavan hahmon asento, yhtenäistä sapluunaa veistoksen valmistamiseen ei ole. Myös veistosten jalustat ja puuosat ovat peräisin pohjoisesta luonnosta.

Sirpa Männyn pienoisveistokset ovat nyt ensimmäistä kertaa suuren yleisön nähtävillä. Mänty toivoo, että hahmojen tarkastelun kautta saadaan oivalluksia, ja herää mielenkiinto tarkkailla omaa ympäristöä uudella tavalla. Näyttely sopii hyvin kaiken ikäisille näyttelykävijöille.

Pohjolan arkea – Pohjoisen luonnon eläimet arkielämän pyörteissä -näyttely on nähtävillä Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa Inarissa 10.9. alkaen ja jatkuu läpi talven 2.5.2020 saakka.

Metsähallituksen luontokeskus, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0206 39 7740, siida@metsa.fi, www.siida.fi, www.luontoon.fi

Kuva: Sirpa Mänty.