Siidan laajennushankkeen toteuttaminen on varmistunut: Senaatti-kiinteistöt on tehnyt investointi-päätöksen

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidaa perusparannetaan ja laajennetaan vuosina 2020-2022. Senaatti -kiinteistöjen hallitus rakennuksen omistajana on tehnyt hankkeen investointipäätöksen 18.12.2019. Saamelaismuseosäätiö on Siidan päävuokralainen, joka alivuokraa tiloja edelleen Luontokeskukselle ja Ravintola Sarritille.

Vuonna 1998 avattua Siida-rakennusta uudistetaan vastaamaan kasvaneita toimintoja ja kävijämääriä. Hankkeessa toteutetaan Siidaan teknisesti ja toiminnallisesti nykyvaatimukset täyttävät museo- ja luontokeskustilat. Hankkeen laajuus on noin 3000 m2 ja Siida laajenee hankkeessa noin puolella nykyisestä. Hankkeen kärkenä ovat Saamelaismuseolle rakennettavat asianmukaiset uudet kokoelmatilat. Kokoelmayksikön laajennuksen myötä Saamelaismuseo pystyy uusine tiloineen toimimaan valtakunnallisena vastuumuseona. Saamelaismuseo tulee saamaan Kansallismuseon saamelaiskokoelmapalautuksen (runsaat 2000 esinettä) hankkeen valmistuttua. Tämä kokoelmapalautus eli repatriaatio on suuruusluokaltaan myös kansainvälisesti merkittävä.

Siidan laajennushanke toteutetaan vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa 1.5.2020 alkaen rakennetaan kokoelmayksikkö ja ravintolasiipi. Niiden valmistuttua Siida -rakennus suljetaan huhtikuussa 2021 vuodeksi perusparannusta varten. Saamelaismuseo ja luontokeskus sekä ravintola palvelevat asiakkaita koko ajan uudisrakennusten toimiessa väistötiloina. Siidan muutosvaiheessa näyttelytilana on legendaarinen ulkomuseo. Siida uusine tiloineen ja perusnäyttelyineen avataan 1.4.2022.

Siidan laajennushankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehdit Soini & Horto Oy Helsingistä. Senaatin rakennuttajapäällikkönä toimii Miikka Teppo.

Siidan perusnäyttelyt uusitaan samassa aikataulussa laajennushankkeen kanssa. Näyttelyarkkitehtina toimii Teollisuuden Ystävät Oy/Harri Koskinen.

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa iloitaan kehittämishankkeesta, joka mahdollistaa toimintojen uudistumisen ja laajentumisen. Saman katon alta löytyvät jatkossakin Siidan monipuoliset palvelut ja toiminnot.

Siidan hankkeesta järjestetään kaikille avoin tiedotustilaisuus 9.1.2020 klo 17.00 Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa.

Lisätietoja:
Saamelaismuseo Siida: Museonjohtaja Sari Valkonen, sari.valkonen@samimuseum.fi, +358 (0)40-767 1051
Senaatti-kiinteistöt: Toimialajohtaja Tuomas Pusa, tuomas.pusa@senaatti.fi, +358 (0)50 390 2143

Havainnekuvat mediakäyttöön: https://www.flickr.com/gp/siidainari/921165

   

Muokattu 18.2.2021: (2600 esinettä) –> (runsaat 2000 esinettä)