Kulttuuri jokaisen oikeutena -Kolumni Lapin Kansassa 7.4.2025

On yleisesti tunnustettua, että taide ja kulttuuri edistävät ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Tuore maamme kulttuuripoliittinen selonteko puhuu kulttuurista jokaisen oikeutena. On tärkeää, että taide, kulttuuri ja luovat alat nähdään itseisarvoisina osina yhteiskuntaa.

Kulttuuri ei ole vain oopperaa ja kansanhuvia, vaan sillä tarkoitetaan kaikkea sitä, mitä me ihmiset siirrämme jälkeläisillemme. Se tarkoittaa tietoja, taitoja ja tapoja sekä arvoja ja normeja, joiden varaan ihmisyhteisöt ovat rakentuneet. Kulttuurin kuuluvat muun muassa kieli, valtarakenteet, elinkeinot, taide ja urheilu. Siihen kuuluvat myös uskonto ja muut katsomukset.

Eikö kulttuuri ole siten kaikkea sitä, mitä haluamme kansakuntina ja yhteisöinä puolustaa ja turvata viimeiseen asti? Kansa näivettyy ilman sivistystä, taidetta ja kulttuuria. Siksi kulttuuri on aina puolustamisen arvoista ja jokaisen oikeus.

Poliittisessa keskustelussa kulttuuri lokeroidaan helposti sellaiseksi vähemmän tärkeäksi kulueräksi, jopa luxuspalveluksi, josta on helppo leikata, kun rahaa tarvitaan muihin tärkeämpiin kohteisiin kuten sotepalveluihin, tienpitoon ja puolustukseen.

Epävarmuuden aikoina tarvitsemme ihmisinä yhteyttä toisiimme paitsi tiedon myös taiteen ja kulttuurin avulla.

Näin vaalien alla on hyvä muistuttaa, että kunnat vastaavat alueensa kulttuurin peruspalveluista. Kuntien avustuksilla luodaan mahdollisuuksia kulttuurin omaehtoiselle harrastamiselle ja ammatilliselle taidetoiminnalle. Monipuoliset kulttuuripalvelut luovat alueelle elinvoimaa, vetovoimaa ja ihmisten hyvinvointia.

Kuntien ylläpitämillä museoilla on Suomessa suuri arvo. Museot huolehtivat siitä, että kulttuuriperintömme säilyy myös tuleville kuntalaisille. Museossa ihminen pääsee osaksi yhteistä tarinaa ja sitoo myös muualta muuttaneen väestön uuteen kotipaikkaansa ja sen kulttuuriin.

Museot ovat osa alueellista kulttuuri- ja elinkeinopolitiikkaa. Museot luovat ympärilleen kysyntää, joka on moninkertainen verrattuna niiden saamaan julkiseen tukeen. Museot ovat kaupoille, majoitus- ja ravintolapalveluille sekä liikenneyrityksille hyvä kumppani. Kaikki tämä tuo verotuloja.

Museoliiton teettämän tutkimuksen mukaan kulttuurimatkailija valitsee kohteensa useimmiten sen perusteella, kuinka houkuttelevia museoita, kulttuuriperintökohteita ja taidetta on tarjolla. Peräti 80 prosenttia suomalaisista haluaa nähdä kulttuuriperintöä matkustaessaan.

Esimerkiksi Inarissa sijaitsevasta Saamelaismuseo Siidasta on kasvanut alueen merkittävä vetovoimatekijä. Inarin kylällä on 700 asukasta ja Siidassa vierailee vuosittain yli 140 000 kävijää yli sadasta eri maasta. Maksavia näyttelykävijöitä vieraista oli viime vuonna ennätykselliset 82 000 kävijää. Tämä tarkoittaa peräti 6,5 – 30 miljoonan euron lisätuloja alueelle. Tutkimuksen mukaan museon päiväkävijä käyttää museomatkallaan noin 80 euroa ja yöpyvä museokävijä vastaavasti 370 euroa (lähde Museoiden kävijätutkimus 2021, Museoliitto/Taloustutkimus.

Museot ovat koko Suomessa ennennäkemättömän suosittuja. Vuonna 2023 rikottiin käyntimääräennätys, kun museoissa käytiin yli 8,7 miljoonaa kertaa.

Museot palvelevat kaikenikäisiä kasvavia kuntalaisia. Museotyö kytkeytyy tiiviisti opetukseen ja kasvatukseen. Kulttuuriperintökasvatus auttaa lasta kasvamaan osaksi yhteisöään ja ymmärtämään yhteistä historiaa. Valtaosa lasten ja nuorten museokäynneistä on ilmaiskäyntejä.

Museon tärkeä tehtävä on vahvistaa toivoa ja rakentaa uskoa tulevaisuuteen. Hyvinvointialueille museot ovat hyviä kumppaneita kulttuurihyvinvoinnin edistämisessä. Rohkenen vedota tuleviin päättäjiin: Pidetään yhdessä huolta upeista museoistamme Lapissa!

 

Taina Màret Pieski, museonjohtaja, Saamelaismuseo Siida

Saamelaismuseo Siida kutsuu yhteisöä valitsemaan esineitä päänäyttelyyn

Saamelaismuseo Siida kutsuu saamelaisyhteisöä valitsemaan esineitä päänäyttelyyn. Museo valitsee saamelaisesineistöä Siidan päänäyttelyn yhteisövitriiniin yhdessä yhteisön kanssa. Tällä kertaa esille pääsevät Pohjois-Pohjanmaan museon lahjoittamat saamelaisesineet, jotka kuuluvat Samuli Paulaharjun kokoamaan kokoelmaan. Yhteisövitriinin esineet vaihdetaan huoltotauolla toukokuussa 2025.

Pohjois-Pohjanmaan museo lahjoitti saamelaiskokoelmansa, 370 esinettä Saamelaismuseo Siidalle vuonna 2024. Kokoelman on koonnut oululainen kansatieteilijä ja museonhoitaja Samuli Paulaharju (1875–1944). Kokoelma sisältää erilaisia esinetyyppejä Saamenmaalta eri aikakausilta, muun muassa harvinaisia varsijousien tukkeja – vanhin niistä on peräisin vuodelta 1730. Tänä vuonna Samuli Paulaharjun syntymästä on kulunut 150 vuotta ja nyt käynnistyvä esinevalinta Siidan päänäyttelyn yhteisövitriiniin esittelee hänen merkittävää saamelaisesineiden keruutyötä.

Siidan ”Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme” -päänäyttelyn yhteisövitriinissä on tällä hetkellä esillä Suomen kansallismuseosta palautunutta saamelaisesineistöä, mikä siihen on valittu yhteisöllisesti Siidan päänäyttelyuudistuksen yhteydessä 2021–2022. Vitriinin esineitä on tarkoitus vaihtaa säännöllisesti ja esinevalinta tehdään aina yhdessä saamelaisyhteisön kanssa.
Esivalinnat yhteisövitriiniin tehdään etä- ja hybriditilaisuuksissa. Etätapaamiset toteutetaan Teams-tapaamisina, joissa esineitä esitellään kätevästi Saamelaismuseon Finna-sivuston kautta (siida.finna.fi).

Ma 10.2. klo 17:00 Teams-tapaaminen, jossa esittelemme luu- ja sarviesineet
Ma 17.2. klo 17:00 Teams-tapaaminen, jossa esittelemme nahka- ja turkisesineet
Ma 24.2. klo 17:00 Teams-tapaaminen, jossa esittelemme tekstiilit
Ma 10.3. klo 17:00 Teams-tapaaminen, jossa esittelemme kolttasaamelaiset tekstiilit
Ma 17.3. klo 17:00 Hybridi tilaisuus Siidan yhteisöllisessä tilassa, missä esittelemme puuesineet. Tilamme rajaa osallistujamäärää ja pyydämme paikan päälle Siidaan saapuvia ilmoittautumaan yhteisötyövastaava Pia Nikulalle torstaihin 13.3.2025 mennessä.

Tilaisuudet ovat suomenkielisiä. Teams-linkit tilaisuuksiin löydät tästä ja sosiaalisen median kanavilta.
Tervetuloa mukaan tekemään esinevalintoja ja vaikuttamaan Siidan päänäyttelyn sisältöihin.
Lisätiedot: Yhteisötyövastaava Pia Nikula, pia.nikula@samimuseum.fi, p. 040 621 2663.
Amanuenssi, kokoelmat Marjo-Riitta Rantamäki, marjo-riitta.rantamaki@samimuseum.fi, p. 040 571 5670.

Kuva: Saamelaismuseo Siida/Saara-Maija Pesonen

Ylä-Lapin luontokeskus Siidan palveluihin muutoksia

Ylä-Lapin luontokeskus Siidan palveluihin tuli muutoksia vuoden 2025 alussa. Metsähallituksen luontokeskuksen asiakaspalvelu palvelee tiistaista lauantaihin klo 9.00–17.00 ympäri vuoden ja se keskittyy retkeily- ja luontotiedon jakamiseen. Inarin kunnan matkailuneuvonta palvelee jatkossa sähköpostitse: tourist.info@inari.fi.

Ylä-Lapin luontokeskuksen näyttelyihin ja voi tutustua Saamelaismuseo Siidan aukioloaikojen puitteissa.

Kolme henkilöä seisoo suuren talvisen maisemakuvan edessä ja hymyillee.
Luontokeskus Siidan asiakaspalvelu keskittyy jatkossa retkeily- ja luontotiedon jakamiseen.

Digipalvelumme kehittyvät

Eräluvat.fi on uudistunut, ja löydät nyt kohteet ja luvat samasta paikasta: www.eraluvat.fi. Metsähallitukselta saat kalastus-, metsästys- ja maastoliikenneluvat valtion maille ja vesille, myös paikallisten luvat. Lupa-asioissa palvelee myös Eräluvat-palvelunumero: 020 69 2424 (maanantaista perjantaihin klo 9-15), eraluvat(at)metsa.fi.

Myös uusi Luontoon-palvelu on julkaistu ja siihen pääsee tutustumaan osoitteessa www.luontoon.fi.  Muiden luontokeskusten ja asiakaspalvelujen yhteystiedot ja aukioloajat löydät Luontoon-palvelusta. Mobiilisovellus tullaan julkaisemaan ensi vuoden aikana.

Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida rikkoi kävijäennätyksiä vuonna 2024

Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida saavutti vuonna 2024 historialliset kävijäluvut. Tilastojen mukaan Siidan tapahtuma- ja näyttelykävijöitä oli yhteensä reilu 82 000, joka on yli 20 prosenttia enemmän kuin aikaisempi ennätys vuodelta 2023 (68 000). Heinäkuu oli erityisen vilkas, kun näyttelyissä vieraili kuukausikohtainen ennätysmäärä, 14 000 kävijää.

Näyttelyiden lisäksi kävijät ovat hyödyntäneet aktiivisesti talon muita palveluita, kuten Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskuksen asiakaspalvelua, matkailuneuvontaa, ravintola Sarritia ja museokauppa Siida Shopia. Ovilaskurin mukaan Siidassa vieraili vuoden aikana huikeat 140 000 kävijää.

– Olemme kiitollisia, että Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidan yhteinen näyttely, Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme, on kiinnostanut kävijöitä ja palkittu Suomen museoliiton Vuoden museo -palkinnolla, kiittelee erityisasiantuntija Kirsi Ukkonen Ylä-Lapin luontokeskus Siidasta.
– Näyttelymme korostaa luonnon ja kulttuurin tiivistä yhteyttä, ja sen avulla voimme tuoda esille kuinka tärkeää on huolehtia luonnon ja kulttuurin säilymisestä tuleville sukupolville, Ukkonen jatkaa ja kiittää lämpimästi näyttelyvieraita.

Vuoden 2024 menestykseen vaikutti vahvasti Saamelaismuseon voittama European Museum of the Year Award sekä Suomen museoliiton ja ICOM Suomen myöntämä Vuoden museo -palkinto. Palkinnot nostivat kiinnostusta erityisesti toukokuun jälkeen, ja näyttelylipun ostaneiden osuus kasvoi huomattavasti aikaisempiin vuosiin verrattuna. Myös perinteisesti hiljaiset kuukaudet, huhti-toukokuu ja loka-marraskuu, ovat vilkastuneet selkeästi.

Kävijöistä suomalaisia oli 37 prosenttia ja ulkomaalaisia 63 prosenttia. Ulkomaalaisten joukossa eniten oli saksalaisia ja ranskalaisia. Kaiken kaikkiaan Siidassa vieraili vuoden aikana edustajia 110 eri kansallisuudesta. Ryhmämatkailijoiden osuus pysyi edellisvuosien tasolla, ollen noin 30 prosenttia. Opastettuja kierroksia järjestettiin ennätykselliset 455 kappaletta.

– On ilahduttavaa, että saamelaiskulttuuri on laajan kansainvälisen kiinnostuksen kohteena. Museon saamat palkinnot ovat lisänneet kiinnostusta entisestään. Kaikkein tärkein työmme tapahtuu kuitenkin isojen kävijälukujen ulkopuolella yhteisötyössä saamelaisyhteisön kanssa, sanoo saamelaismuseon johtaja Taina Máret Pieski.

Vuosi 2024 oli Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidalle monella tapaa merkittävä ja osoitti, kuinka suuri vaikutus luonnon ja kulttuurin välisen yhteyden tuomisella esiin voi olla. Siida jatkaa työtään tarjotakseen laadukkaita ja mieleenpainuvia kokemuksia sekä nostattaakseen tietoisuutta saamelaiskulttuurista ja pohjoisen luonnon erityispiirteistä.

Lisätietoja: Markkinointivastaava Taija Aikio, taija.aikio(at)samimuseum.fi, +35840 484 7329

Saamelaismuseosäätiö ja Ainujen Kulttuurisäätiö uudistivat yhteistyösopimuksensa

Saamelaismuseo Siidassa vierailee tällä viikolla Upopoyn eli Kansallisen Ainumuseon ja puiston delegaatio Hokkaidolta, Japanista. Ainujen Kulttuurisäätiö ja Saamelaismuseo uudistavat samalla myös yhteistyösopimuksensa. Sen tarkoitus on edistää alkuperäiskansojen välistä kulttuuriyhteistyötä muun muassa museonäyttely- ja henkilöstövaihdon avulla.

 

Saamelaismuseo on tehnyt yhteistyötä Japanin alkuperäiskansan, ainujen kanssa jo 1980-luvulta alkaen. Tuolloin vierailuja tehtiin puolin ja toisin Hokkaidolla sijaitsevan Shiraoin Ainujen Kansanmuseon sekä Inarin Saamelaismuseon, Saamen Radion ja Saamelaisvaltuuskunnan kesken. Vuonna 1984 Ainujen Kansanmuseo ja Inarin Saamelaismuseo allekirjoittivat julistuksen yhteistyöstä ja ystävyydestä edistämään ”kulttuuriemme, historiamme ja identiteettimme tutkimista ja säilyttämistä”.

 

Tällä viikolla Inarin Saamelaismuseolla vierailevat Hokkaidon Upopoysta vanhempi apulaisjohtaja Noriyuki Abe ja Hikaru Jono Ainujen Kulttuurisäätiöstä, varatoimitusjohtaja Masahiro Nomoto ja käsityöläinen Yomaru Yamamichi Kansallisesta Ainumuseosta ja puistosta sekä tulkki Mio Yachita. Vierailun tarkoituksena on uudistaa yhteistyösopimus ja vahvistaa yhteistyötä erityisesti museo-organisaatioiden välillä. Samalla vieraat tutustuvat uudistettuun Saamelaismuseoon ja sen näyttelyihin.

 

Ainut ovat Japanin alkuperäiskansa, joiden perinteinen asuinalue on sijainnut Japanin pohjoissaarella Hokkaidolla sekä Kuriileilla ja Sahalinilla. Upopoy-keskus sijaitsee Hokkaidolla Porotojärven rannalla ja se toimii kansallisena keskuksena ainukulttuurin elpymiselle ja kehitykselle. Upopoy tarkoittaa ainun kielellä ”yhdessä laulamista suuressa ryhmässä”.  Upopoy koostuu Kansallisesta Ainumuseosta ja puistosta, joissa elvytetään ja esitellään ainukulttuuria. Keskuksessa on myös Muistoalue, jossa on eri yliopistoista aikoinaan tutkimustarkoituksiin kaivettujen, palautettujen ainuvainajien muistoseremonia- ja säilytystilat.

 

Lisätiedot: Museonjohtaja, Taina Máret Pieski, taina.pieski(at)samimuseum.fi,Tel. 050 5351574

Lapin vanhimmista kangaslöydöistä uutta tietoa

Sodankylästä Sompiojärven laidalla sijaitsevan Juikentän arkeologiselta kohteelta löytyi vuoden 1962 tutkimuskaivauksissa kaksi villakankaan palaa. Kankaat ovat olleet pari viime vuotta aktiivisen tutkimuksen kohteena. Kangaslöydöt on nyt radiohiiliajoitettu ja niiden iäksi on saatu noin 600 vuotta. Kankaat on kudottu 1400-luvulla jKr., eli ne ajoittuvat keskiaijalle. Juikentän löydöistä on hiljattain tutkittu myös metalliesineiden sisältämät alkuaineet ja turkislöytöja tutkitaan parhaillaan.

Lapin alueen arkeologiset tekstiililöydöt ovat erittäin harvinaisia. Tällä hetkellä Sodankylän Juikentän kankaat ovatkin Lapin alueen vanhimmat kangaslöydöt. Ne ovat samalla myös Suomen pohjoisimmat indigotiinia eli sinistä väriainetta sisältävät kangaslöydöt. Savukosken Mukkalasta ja Enontekiön Markkinasta löytyneet tekstiilijäänteet ovat noin 200 vuotta nuorempia.

Kankaiden ennallistukset Saamelaismuseo Siidaan

Saamelaismuseo Siida on valtakunnallinen vastuumuseo erikoisalanaan saamelaiskulttuuri ja alueellinen vastuumuseo kulttuuriympäristötehtävissä saamelaisten kotiseutualueella. Siidassa Inarissa on lokakuusta 2024 alkaen pienoisnäyttely, jossa on nähtävillä ennallistuksia kankaista, lankoja ja tekstiilityövälineitä, jotka liittyvät Juikentän löytöjen tutkimiseen.

Arkeologi FT Krista Wright on analysoinut Juikentän arkeologisten tekstiilien langat, kangasrakenteet ja villakuidut. Arkeologiset kankaat ovat erittäin hauraita. Siksi tekstiililöytöjä tutkitaan lähinnä mikroskoopin avulla sekä analysoimalla pieniä kuitunäytteitä. Juikentän kankaat ovat ripsityyppistä villapalttinaa, mikä oli tyypillinen kangasrakenne keskiajalla. Kankaissa oli kuitenkin lukuisia erityispiirteitä, joiden selvittäminen vaati alkuperäisiä vastaavien kangasennallistusten kutomista.

Siidassa nähtävillä olevat tutkimuskankaat on kutonut kutojamestari Hannele Köngäs. Kankaat on kudottu keskiaikaistyyppisillä pyöräspuilla. Loimi- ja kudelangat on kehrätty käsin värttinällä erisuuntaisiksi vastaamaan Juikentän kankaiden lankoja. Tutkimus ja ennallistukset tehtiin tekstiilitutkimukseen erikoistuneen Agnes Geijerin säätiön myöntämän apurahan turvin.

Juikentän kankaat kertovat Lapin kauppayhteyksistä

Uusissa tutkimuksissa on selvinnyt, että Juikentän kankaiden villa vastaa laadultaan hienoa keskiaikaista englantilaista villaa. Se oli aikakautensa tärkeimpiä kauppatavaroita Euroopassa. Kankaat on värjätty tummansiniseksi morsinkokasvilla. Ne ovat olleet aikoinaan varsin komeita, vaikka ovatkin nykyään tummanruskeita oltuaan maaperässä vuosisatoja.

Juikentän kankaiden kudontapaikka on ollut todennäköisesti joko Englannin, Alankomaiden tai Saksan alueilla, jotka olivat 1400-luvun tärkeitä tekstiilituotannon keskuksia. Etenkin Hansakauppiaat välittivät kankaita ympäri itämerenpiiriä. Sininen väriaine lienee tuotettu Saksassa, jossa morsinkokasvia viljeltiin laajalti. Juikentältä on löytynyt myös Pohjois-Saksassa valmistettuja pöytäveitsiä, mikä myös kertoo laajasta ja aktiivisesta keskiajan kauppaverkostosta. Sodankylän Sompion kautta kulki Ruijanpolku, joka oli Jäämeren ja Perämeren yhdistävä kulkuväylä. Juikentälle villapalttinakankaat ovat siten voineet kulkeutua historiallisia kauppareittejä pitkin idän, lännen tai pohjoisen suunnalta.

Lisätietoja

Intendentti Eija Ojanlatva, Saamelaismuseo Siida, eija.ojanlatva(at)samimuseum.fi

Tutkija FT Krista Wright, Helsingin yliopisto, krista.wright(at)helsinki.fi

Siidassa avautuu talvikaudeksi uusi näyttely: Kaamosmaisemia – Skábmaduovdagat

Kaamosmaisemia – Skábmaduovdagat on kaamoksen maisemista syntynyt ääni- ja liikemaisemien kokonaisuus. Näyttely koostuu taiteellisista lyhytelokuvista, joissa kaamos tuodaan esiin subjektiivisina kokemuksina. Työryhmä on työskennellyt intensiivisesti elokuvien parissa Inarissa vuoden 2023 lokakuusta vuoden 2024 maaliskuuhun. Teoksissa yhdistyy tanssi-, video- ja äänitaide, ja kun näyttely käsittelee pimeyttä myös mielen sisäisenä ilmiönä, antaa se mahdollisuuden vierailijalle heijastella omia mielen syvyyksiään.

Moni kaamoksen keskellä elävä ei koe vuodenaikaa pimeänä, vaikka se usein sellaisena kuvaillaankin. Katsoja saakin kokea näyttelyssä kaamoksen muutoksineen ja vivahteineen inarilaisten tekijöiden taiteellisen maisemoinnin kautta. Työryhmä toteaakin seuraavaa: ”Pimeys loi turvan olla se kuka minä olen, joskus osa oivaltamista on se, että voi tanssia täysillä täydenkuun alla.”

Työryhmään kuuluvat Janita Rantanen, Sunna Nousuniemi – Radio-Juhani Sunná Máret, Sakari Maliniemi, Tomi Lampinen ja Nicholas Francett.

Näyttelyn tuottaa Saamelaismuseo Siida ja työskentelyä on tukenut Koneen Säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Inarin kunta ja International Sámi Film Institute.

Kaamosmaisemia – Skábmaduovdagat -näyttelyn kaikille avoimet avajaiset ovat 12.10. klo. 14. Näyttely on esillä Siidassa 28.01.2025 saakka.

 

Lisätietoja näyttelystä:

vs. Näyttelyamanuenssi Konsta Verta, 040 149 5866, konsta.verta(at)samimuseum.fi

Työryhmän koollekutsuja Janita Rantanen, janita.m.rantanen(at)gmail.com

Siida.finna.fi-sivuston pohjoissaamenkielistä toiminnallisuutta lisätään

Min čoakkáldat – Meidän kokoelmamme -hankkeessa Saamelaismuseo Siidan tavoitteena on parantaa museon esinekokoelmien saavutettavuutta, edistää yhteisöllistä museotoimintaa ja tallentaa aineetonta kulttuuriperintöä. Hankkeessa kehitetään siida.finna.fi-sivuston toiminnallisuutta saamenkielillä. Keskeisenä tavoitteena on pohjoissaamenkielinen versio sivustosta. Tämä luo vahvan pohjan, jonka myötä myös muiden saamen kielten lisääminen sivustolle tulee mahdolliseksi tulevaisuudessa.

Hanke edistää saamelaiskulttuurin kielellistä yhdenvertaisuutta ja perusoikeuksien toteutumista Suomessa. Lisäksi pohjoissaamenkielinen sivusto palvelee saamelaisyhteisöjä laajemmin myös muissa Pohjoismaissa, antaen hankkeelle kansainvälisen ulottuvuuden.

Finna on tiedonhakupalvelu, joka tarjoaa pääsyn noin sadan suomalaisen arkiston, kirjaston ja museon digitaalisiin aineistoihin ja kokoelmaluetteloihin. Myös Saamelaismuseo Siidan kokoelmasta olennaisimmat osat ovat Finnassa nähtävillä. Tällä hetkellä siida.finna.fi-sivustolla esineiden kuvailutekstit ovat saatavilla vain suomeksi. Hankkeen aikana kuvailuja käännetään pohjoissaameksi, ja kokoelmahallintajärjestelmä Collectea kehitetään tukemaan saamenkielisten aineistojen lisäämistä sivustolle. Tulevaisuuden tavoitteena on pohjoissaamenkielinen hakupalvelu, joka mahdollistaa vuorovaikutteisen tallentamisen yhdessä saamelaisyhteisön kanssa ja tiedon välittämisen digitaalisessa ympäristössä tuleville sukupolville.

Pohjoissaamenkielinen siida.finna.fi-sivusto valmistuu testattavaksi loppuvuodesta 2024, ja hanke huipentuu alkuvuodesta 2025 työpajoihin, joissa saamelaisyhteisö pääsee kokeilemaan sivustoa ja antamaan siitä palautetta.

Hankkeen toteuttamisessa keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat Kansalliskirjaston ”Saamelaiskielten tuki digitaalisissa palveluissa” -hanke, jossa on kehitetty  pohjoissaamenkielinen Finna-käyttöliittymä, sekä Userix-yhtiö, joka yhteistyössä Saamelaismuseo Siidan kanssa kehittää Collecten saamenkielisiä kielivalikoita. Hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Hankeaika: 1.1.2024–31.3.2025

Lisätietoja:

Anna-Leena Pyylampi, 040 523 2478, anna-leena.pyylampi(at)samimuseum.fi

Saamelaismuseo Siidan Virtuaalinen Saamenmaa -hanke on käynnistynyt

Saamelaismuseo Siida on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriön jakaman kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetukea 3D:n hyödyntämistä museotyössä tutkivan pilottihankkeen toteuttamiseen. Virtuaalinen Saamenmaa eli VISA-hanke käynnistyi 1.6.2024 ja jatkuu 30.9.2025 saakka.

Hankkeessa kehitetään museolle 3D-skannauksen toimintamalli, jota hyödynnetään sen jälkeen museon kulttuuriympäristö- ja kokoelmayksikköjen tallennus-, yhteisö- ja näyttelytyössä. VISA-hankkeen koordinaattorina toimii Konsta Verta ja yhteisötyövastaavana Pia Nikula.

Hankkeen aikana kartoitetaan yhteisön ajatuksia ja ehdotuksia saamelaisen kulttuuriperinnön digitaalista saatavuutta koskien, eritoten 3D:n hyödyntämisen näkökulmasta. Pilottihankkeessa tutkitaan ja testataan teknologian käyttöä käytännössä esimerkiksi esineiden ja jopa kokonaisten kulttuuriympäristökohteiden osalta kestävästi yhteisön toiveita ja ajatuksia kuunnellen.

Hankkeessa kartoitetaan saamelaiskulttuurin 3D-museokokoelmien tallentamiseen ja julkaisuun liittyviä ilmiöitä Suomessa, esimerkiksi saavutettavuuden, matkailun ja tekijänoikeuden näkökulmasta. Skannattujen esineiden ja kohteiden 3D-malleja on tarkoitus hyödyntää ennen kaikkea kulttuuriperintökasvatuksessa ja saavutettavuuden lisäämisessä. Hankkeen tuloksista toivotaan olevan jatkossa hyötyä myös muussa toiminnassa kuten esimerkiksi tutkimuskäytössä ja Saamelaismuseon näyttelyiden osana.

Ensimmäisen kerran hanketta esiteltiin Vuotson Lapin markkinoilla. Seuraavan kerran hanketta esitellään Nellimissä 25.8. Kolttasaamelaisten asuttamisen 75-vuotisjuhlassa, sekä Oulun taidemuseolla 10.9. yhteisötapahtumassa.

Lisätietoja:

Konsta Verta, 040 149 5866, konsta.verta(at)samimuseum.fi
Pia Nikula, 040 621 2663, pia.nikula(at)samimuseum.fi

 

Euroopan unionin rahoittama NextGenerationEU

Suomen tasavallan presidentti Alexander Stubb vieraili Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidassa 24.5.2024

Vierailua isännöivät Saamelaismuseosäätiön hallituksen puheenjohtaja Veikko Feodoroff, museonjohtaja Taina Máret Pieski ja Inarin kunnanjohtaja Tommi Kasurinen. Vierailuun osallistuivat myös Saamelaismuseon amanuenssit Marjo-Riitta Rantamäki ja Konsta Verta.

Kiitämme tasavallan presidenttiä vierailusta Inariin ja mielenkiinnosta saamelaiskulttuuria kohtaan!

Kuva: Konsta Verta / Saamelaismuseo Siida