Ninka Reitun vastuullisen retkeilyn satukirja ilmestyy saameksi ja kirjan kuvitusnäyttely avautuu Siidassa

Kirjailija Ninka Reittu on kirjoittanut ja kuvittanut Metsähallitukselle vastuulliseen retkeilyyn innostavan lastenkirjan ”Myrsky ja Saana metsässä: Retkietiketti-satuja”. Kirja ilmestyy pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi 2.10.2023. Julkistamistilaisuuden yhteydessä Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa avautuu myös kirjaan liittyvä taidenäyttely. 

Ninka Reitun ihastuttavat tarinat ja piirroskuvat kuljettavat luonnon helmaan Myrskyn, Saanan, Koira Koikkalaisen ja Onni-vaarin seurassa. Satujen tarkoituksena on innostaa lapsia luontoon ja samalla kertoa, miten luonnossa liikutaan luontoa ja toisia retkeilijöitä kunnioittaen. Metsähallituksen Luontopalvelut haluaa satukirjalla huolehtia tulevien sukupolvien kasvattamisesta luontoa kunnioittavaan retkeilyyn.

”Myrsky ja Saana metsässä” -kirja on suunnattu 3–6-vuotiaille retkeilijän aluille. Saamenkielisistä kirjoista on otettu kaikista 1000 kappaleen painokset ja kirjoja jaetaan Siidasta päiväkotien, koulujen ja kirjastojen käyttöön. Kirjat ilmestyvät 2.10. myös Metsähallituksen Luontoon.fi-sivuilla kaikkien vapaasti luettavaksi. Satukirja ilmestyy myöhemmin syksyllä myös englanniksi. Suomeksi ja ruotsiksi kirja on julkaistu jo aikaisemmin.

”Hyödynnämme satukirjaa saamenkielisessä luontokasvatuksessa. Ja kannustamme myös lasten vanhempia, luontoretkien järjestäjiä, yhteistyöyrityksiämme, päiväkoteja, kerhojen vetäjiä, perhepäivähoitajia, neuvoloita, partioita ynnä muita ottamaan kirjan aktiiviseen käyttöön lasten satuhetkissä ja retkiin valmistautumisessa. Satujen avulla voi herättää keskustelua siitä, miten luontoretkellä kannattaa toimia. Parhaimmillaan sadut herättävät aikuisuuteen saakka kantavan kiinnostuksen ja rakkauden luontoon,” virkistyskäytön erityisasiantuntija Kirsi Ukkonen Metsähallituksesta toivoo.

Retkietiketistä kerrotaan Metsähallituksen eri viestintäkanavissa. Eri-ikäisille luonnossa liikkujille viesti puetaan kullekin sopivaan asuun. Tärkeitä perusasioita ovat luonnon kunnioittaminen, liikkuminen, leiriytyminen, tulenteko ja roskaton retkeily – kun näitä koskevat säännöt ovat hallussa, olet valmis retkelle.

Siidassa on lapsille suunnatun taidenäyttelyn yhteydessä esillä myös Retkietiketti-julistesarja, joka kertoo vastuullisesta retkeilystä. Kuvitukset julisteisiin on piirtänyt graafikko Anna Pakkanen, ja julisteista on mukana saamen kielet.

Lisätietoja:

virkistyskäytön erityisasiantuntija/Metsähallitus, Kirsi Ukkonen, puh. 0400 479 986.

kirsi.ukkonen(at)metsa.fi

Retkietiketti 

Retkietiketti pohjoissaameksi 

Retkietiketti inarinsaameksi  
Retkietiketti koltansaameksi