Lähikuva Outi Pieskin teoksesta, jossa roikkuu värikkäitä silkkilankahapsuja vierekkäin ja eri tasoissa.

Veikko Feodoroff Saamelaismuseosäätiön hallituksen puheenjohtajaksi

Sámi Museum – Saamelaismuseosäätiön hallitus valitsi kokouksessaan uudeksi puheenjohtajaksi 1.1.2024 alkaen Veikko Feodoroffin. Nykyinen puheenjohtaja Liisa Holmberg jatkaa vuoden loppuun asti.

Saamelaismuseosäätiön hallitus valitsi hallituksen uudeksi jäseneksi 1.1.2024 alkaen filosofian maisteri, lehtori Outi Länsmanin. Hän toimii saamen kielen ja kulttuurin lehtorina Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa.

Liisa Holmberg on johtanut Saamelaismuseosäätiön hallitusta vuodesta 2018 lähtien.

Liisa Holmbergin kaudella on tapahtunut paljon. Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus saivat uudistetut toimitilat, kun Siida-kiinteistöä laajennettiin ja peruskorjattiin vuosina 2020-21 Senaatti-kiinteistöjen toimesta. Uudistettu Siida avasi ovensa yleisölle kesäkuussa 2022.

Siida vierailukohteena ja sen uusi päänäyttely ovat ylittäneet kaikki aiemmat kävijäennätykset. Siidassa on vieraillut reilun vuoden aikana noin 200 000 kävijää ja yli 100 000 näyttelyvierasta.

Holmbergin aikana toteutui vihdoin myös Suomen Kansallismuseon laajan yli 2200 esineen saamelaiskokoelman palautus, repatriaatio Saamelaismuseolle vuonna 2021. Repatriaatio oli keskeinen syy Siidan laajennus- ja peruskorjaushankkeelle.

– Haluamme lämpimästi kiittää Liisa Holmbergia hänen aktiivisuudestaan ja periksiantamattomuudestaan isojen merkittävien uudistusten läpiviemisestä. Siidan laajennus ja repatriaatio jäävät saamelaiskulttuurin historiaan Liisan työn tuloksina. Jatkamme hallituksessa saamelaisen kulttuuriperintötyön määrätietoista edistämistä, sanoo Saamelaismuseosäätiön uusi puheenjohtaja Veikko Feodoroff.

– Olen iloinen kun olen saanut olla mukana museon ja koko Siidan kehittämistyössä hienojen ihmisten kanssa. Siida on ainutlaatuinen koko maailmassa, sanoo Liisa Holmberg.

Veikko Feodoroff on Kolttien kyläkokouksen pitkäaikainen luottamusmies ja Saamelaiskäräjien jäsen.

Saamelaismuseosäätiön hallitukseen kuuluvat Feodoroffin ja Länsmanin lisäksi saamelaisjäseninä Janne Näkkäläjärvi ja Saammal Morottaja. Anu Avaskari ja Hanna-Maaria Kiprianoff ovat Inarin kunnan nimeämiä jäseniä. Carina Jaatinen on Arkkitehtuurimuseon johtaja ja Teemu Ahola Museokeskus Vapriikin kokoelmakeskuksen päällikkö.

Saamelaismuseosäätiö ylläpitää saamelaismuseota ja ohjaa sen toimintaa. Säätiön tehtävänä on edistää saamelaisten kansallista kulttuuria.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Liisa Holmberg, p. +47 930 36 145
Uusi puheenjohtaja 1.1.2024 alkaen Veikko Feodoroff, p. 0400 204 861
Museonjohtaja Taina Pieski, p. 050 5351574