Siidan päänäyttelysali, vitriinissä Gákti eli saamenpuku.

Saamelaismuseo Siida ehdolla Vuoden eurooppalaiseksi museoksi

Saamelaismuseo Siida on finalistiehdokkaiden joukossa Vuoden eurooppalaiseksi museoksi 2024. Valinta tehdään Portugalin Portimãyossa 4. toukokuuta European Museum of the Year Award konferenssissa. Viisipäiväinen konferenssi kokoaa yhteen Euroopan museoalan asiantuntijat ja organisaatiot keskustelemaan alan ajankohtaisista haasteista, yhteiskunnallisesta merkityksestä ja vaikuttavuudesta.

– Olemme hyvin iloisia, että Siidan uudistus ja monipuolinen valtakunnallinen työmme saamelaisen kulttuuriperinnön hyväksi on huomattu Euroopan laajuisesti, sanoo museonjohtaja Taina Pieski

Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidasta on tullut Pohjois-Lapin merkittävin vierailukohde. Rikoimme viime vuonna kaikki aiemmat kävijäennätykset. Siidassa vieraili 138 000 ihmistä, joista 68 000 kävi näyttelyissämme. Myös tämä talvi on ollut ennätysvilkas.

Siidan uudessa päänäyttelyssä saamelaiset itse kertovat oman tarinansa. Saamelaiskulttuurista kertovan näyttelyn valmisteluun osallistui vuosina 2021-22 yli 300 saamelaisyhteisön jäsentä.

– Tämä näkyy näyttelyn ilmaisun ja tarinankerronnan moninaisuutena. Äänessä on kaikki kolme Suomessa elävää saamen kieltä. Kiitos Saamelaismuseo Siidan onnistuneesta työstä kuuluukin koko saamelaisyhteisölle, kertoo Pieski.

Vuoden eurooppalainen museo tittelistä kilpailee 50 museota 24 maasta. Kyseistä palkintoa on jaettu jo 47 vuoden ajan.

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskuksen yhteinen päänäyttely, Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme avaa ja tulkitsee maiseman kerroksia saamelaisen kulttuuriympäristökäsitteen kautta. Sen mukaan luonto ja kulttuuri ovat tiiviisti sidoksissa toisiinsa. Saamelaisessa kulttuuriympäristössä yhteys maahan ja ympäristöön rakentuu muistitiedon ja perinteiden kautta. Kertomus saamelaiskulttuurista avaa sitä, miten menneisyys elää meissä.

Näyttelyn nimi on inarinsaamelaisen Matti Morottajan kirjoittamasta runosta. Saamelaiskulttuuria esittelevän näyttelyn käsikirjoituksesta vastaa emeritusprofessori Veli-Pekka Lehtola.

 

Linkki EMYA videoomme:
https://www.youtube.com/watch?v=TU-QgA7pk6k&t=1s

Linkki konferenssin sivuille:
https://emya2024portimao.com

 

Lisätietoja: Museonjohtaja Taina Pieski, p. 050 5351574