Valokuvia rivissä lattialla nojaamassa seinään

Saamelaismuseo Siida lahjoittaa Albma olbmot – Oikeita ihmisiä- valokuvanäyttelyn kuvat yhteisön jäsenille 

Saamelaismuseo Siida ilmoittaa palauttavansa Pekka Sammallahden “Albma olbmot – Oikeita ihmisiä” valokuvanäyttelyn yli 200 valokuvaa saamelaisyhteisön jäsenille. Lahjoitustilaisuus järjestetään Inarissa 13.–17. toukokuuta 2024.

“Albma olbmot – Oikeita ihmisiä” on ollut esillä Inarissa Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa,  23.6.2020–31.3.2021, ja sen jälkeen Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa. Saamelaismuseoon sittemmin palautuneet valokuvavedokset on päätetty lahjoittaa kuvissa oleville henkilöille valokuvaaja Pekka Sammallahden ja yhteisön toiveesta. Kuvien digitaaliset kopiot ovat jatkossa osa Saamelaismuseon kuvakokoelmia.

Kuvien luovutus tapahtuu Saamelaismuseo Siidassa ma-pe 13.-17.5 klo 10-16. Kuvia voidaan luovuttaa myös Karesuvannossa ke 15.5 sekä Utsjoella ti 4.6 toteutuvien yhteisöllisten tilaisuuksien yhteydessä. Näiden tilaisuuksien ajat ja paikat tarkentuvat myöhemmin. Jotta voimme varmistaa kuvaluovutuksen onnistumisen, on siitä sovittava aina etukäteen joko yleisötyövastaavan tai amanuenssin kanssa.

Tämä Marja Helanderin kuratoiman ja Saamelaismuseon tuottaman näyttelyn nimi “Albma olbmot – Oikeita ihmisiä” heijastelee useiden alkuperäiskansojen tapaa kutsua omiansa oikeiksi ihmisiksi. Näyttely sisältää Pekka Sammallahden valokuvaamia mustavalkoisia henkilökuvia pohjoisen ihmisistä arkisissa ympäristöissään seitsemältä vuosikymmeneltä, aina 1960-luvulta lähtien. Keskeisinä ovat Tenon vesistön varren asukkaat, mutta kuvia on myös mm. Inarista, Enontekiöltä, Sodankylästä, Kaaresuvannosta, Jällivaarasta, Varangilta ja Alattiovuonolta. Saamelaismuseo Siida on iloinen voidessaan tarjota yhteisön jäsenille mahdollisuuden saada omistukseensa nämä vaikuttavat valokuvat itsestään ja lähimmäisistään.

Pekka Sammallahti on tullut tunnetuksi ennen kaikkea työstään saamen kielten ja kulttuurin parissa. Hän on Oulun yliopiston emeritusprofessori, ja asunut puolet elämästään Utsjoen Vetsikossa. Valokuvaus on kulkenut Sammallahden mukana jo 1950-luvulta.

Näyttelyn on kuratoinut Marja Helander. Helander on tunnustettu ja ansioitunut valokuvataiteilija.

Siida on avoinna talviaukioloaikojen mukaisesti klo 10–17 ma-la, su suljettu. Siidan museokauppa SiidaShop palvelee Siidan aukioloaikoina sekä verkkokauppana osoitteessa www.siidashop.fi. Ravintola Sarrit palvelee myös Siidan aukioloaikojen mukaisesti.

 

Lisätietoja ja kuvien noudosta sopiminen:

Yleisötyövastaava Pia Nikula, 040 621 2663, pia.nikula(at)samimuseum.fi

Ma. Amanuenssi Tiina-Maria Aalto, 040 154 7577, tiina-maria.aalto(at)samimuseum.fi